Există mai mult de 5 gusturi. Limba poate să detecteze peste 15 arome diferite. Care sînt acestea

/ Vizionări: 2626

Вкусов больше, чем пять. Язык может распознать более 15 различных вкусов

De mici, am invatat ca exista doar patru gusturi pe lume: dulce, sarat, acru si amar. In ultimii ani, cel de-al cincilea gust -umami- a fost acceptat si el de catre experti. Insa cercetatorii din prezent sustin ca exista mult mai multe gusturi decît credem.

Numit și 'a cincea savoare', umami are un gust specific care nu este intotdeauna usor de identificat. Gustul umami poate fi găsit in alimente precum parmezanul, sardinele, algele sau anumite tipuri de ciuperci. Deși majoritatea ingredientelor care pot fi încadrate in categoria umami se găsesc de obicei in Asia, bucataria vestica a inceput să adopte conceptul.

S-ar putea ca un alt gust sa fie acceptat in curînd: grăsimea. Cercetătorii însă nu sînt 100% convinși ca este o savoare sau o textură.

Lista de candidati pentru noile gusturi este lungă: gustul săpunului, gustul metalic, gustul alcalin, gustul picant, gustul mentolat sînt doar cîteva dintre ele.

Mai mult de atît, cercetatorii vor să distruga și mitul conform căruia gusturile sînt detectate doar de anumite părți ale limbii. Ei susțin ca acestea sînt împrăștiate la fel pe toată suprafața limbii.

 

Sursa: moldovenii.md