ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Experiența școlii siberiene este studiată în Europa (+Video)




 

Școala din micul sat Ingol, regiunea Krasnoyarsk, a devenit cunoscută în întreaga Rusia, elevii ei fiind renumiţi ca kulibinii siberieni. În fiecare an copiii devin câștigători ai concursurilor științifice și de creație, recent experiența școlii în domeniul educației culturale a fost prezentată la Paris în cadrul programului UNESCO.

 

Şcoala nr. 47 are aceeaşi vârstă ca şi satul Ingol: anul trecut și școala și satul au sărbătorit aniversarea de 45 de ani. Satul a fost înfiinţat, în primul rând, ca o staţie de cale ferată, un punct de transbordare a căii ferate Krasnoyarsk. Prin urmare în sat trăiesc, în principal, angajații Căilor Ferate din Rusia şi şcoala este departamentală, se află la balanţa căii ferate.

Locuitorii regiunii Krasnoiarsk cunosc satul Ingol datorită lacului cu acelaşi nume: în timpul verii aici vin de 20 de ori mai mulţi turişti decât rezidenţii comunei. Iar în țară și în Europa, faima satului Ingol o poartă școala pentru copiii supratalentaţi. Într-o ediție a enciclopediei "Copiii supratalentaţi sunt viitorul Rusiei" şcolii nr.47 sunt dedicate două pagini. Cu toate acestea, la şcoală sunt primiţi toţi copiii, luându-se în seamă doar locul de reşedinţă.

"Școala noastră nu este de stat, ci departamentală : ea este finanțată de compania căii ferate, deoarece aproximativ 80 % dintre copii care învaţă la noi sunt copiii feroviarilor locali. Şcoala dispune de cel mai bun echipament, inclusiv şi pentru activități de cercetare și munca de creaţie, precum şi este baza pentru studii suplimentare. De asemenea, şcoala asigură alimentaţia copiilor. Dar elevii, desigur, învaţă gratuit şi în toate cercurile și secțiile, de asemenea, studiază în mod gratuit - acolo vin toţi doritorii, nu alegem pe nimeni în mod special. Cred că suntem în măsură să combinăm tradiţiile pedagogice cu noile tehnologii în educație, de aceea avem şi rezultate bune", - împărtăşeşte directorul școlii nr. 47 Tatiana Romanova.

Copiii încep să învețe la școală începând de la trei ani - activează două grupuri de preşcolari. Potrivit directorului şcolii Tatiana Romanova, copiii vin în clasă întîi cu mare interes nu numai pentru studii, dar şi pentru activitatea creatoare, ştiinţifică, de invenţie. Școala dispune de diferite cercuri - și de muzică, de literatură, de sport (în total 35 de secțiuni și cercuri pentru o școală mică - în fiecare clasă învaţă câte 9-11 elevi).

Dar specificul acestei instituții de învăţământ sunt invențiile elevilor. Şcoala nr.47 este faimoasă datorită kulibinilor sibirieni - o jumătate din elevii ei au invenţii raționalizatoare serioase.

Pedagogul, Oleg Babeşco povesteşte că face împreună cu copiii diferite modele tehnice - tancuri, locomotive. Dar sunt şi cercuri de orientare practică. De exemplu, copiii sunt implicaţi în meşteşugul de dogărie, ei fac diferite ustensile din lemn pentru casă. Inventează tehnică pentru agricultură. Un elev din clasa 8, Victor Ivanov a câştigat concursul regional al tinerilor tehnicieni - pentru modelul original al unui dispozitiv de săparea cartofilor, care economisește forţele și crește productivitatea muncii. Xenia Vegera a scris o lucrare în domeniul chimiei, care nu numai că a devenit cea mai bună în concursul "Tinerii cercetători pentru știința rusă" , dar şi a fost recomandată pentru aplicarea în practică. Vladislav Zizevski a lucrat asupra invenției – maşinii-unelte - timp de doi ani și a fost distins nu numai la concursul de creaţie tehnică pentru copii, dar de asemenea, la show-ul tehnic pentru adulţi din Krasnoyarsk.

La Paris, în cadrul unui seminar UNESCO, un mic sat din Siberia a prezentat programul său de educație multiculturală.

Potrivit Tatianei Romanova, problema de coexistență a oamenilor de diferite naționalități este relevantă în întreaga lume. Şi siberienii au ceva de a împărtăși în acest sens. " Noi suntem, pe de o parte, o regiune rusă, iar pe de altă parte, un ţinut multinațional în care din cele mai vechi timpuri oamenii veneau de peste tot, însă naționalismul în Siberia nu a fost niciodată și nu este nici acum. Și dacă să vorbim la concret despre zona noastră, pot spune că la noi, de exemplu, se organizează anual festivalul "Karatag", la care participă şi ruşii, şi hacasii, şi tuvinii, şi ţiganii, şi tătarii, şi grecii. La şcoală sunt studiate cultura și meșteșugurile diferitelor națiuni. Și învăța la noi copii de naționalități diferite", - a spus directorul.

În timpul verii, la școală, timp de mai mulți ani, sunt realizate acţiuni privind organizarea terenurilor de vară pentru copiii din sat. Tinerii kulibini construiesc mini-atracții, repară și amenajează tabere pentru copii.

 

 

 

 

 

Sursa: vk.com

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 19 septembrie 2013 14:01
Vizualizări: 3164

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325