Experiență unică de vegetarianism într-o închisoare din California
În 1997, guvernul comitatului San Bernardino, nu departe de Los Angeles din California, care avea nevoie de spații suplimentare pentru închisori, a anunțat un concurs pentru proiecte de penitenciare. Cel mai atractiv s-a dovedit a fi designul instituției penitenciare prezentat de Terry Moorlend, managerul principal al companiei Maranatha Corection. Terry a înaintat o condiție că dacă va fi selectat proiectului lui, deținuților din această închisoare li se va propune alimentație vegană.
Cînd Terry Moorlend a fost numit în funcția de director al noii închisori pentru 500 de deținuți, acestora, potrivit cerinței lui, le-a fost propusă alimentație vegană. În pofida pronosticurilor autorităților, care au spus că pușcăriașii mai degrabă vor arde închisoare decît vor accepta mîncare vegană și că se vor găsi cel mult 5 persoane din 500, 85% (!!!) au acceptat regimul alimentar, bazat pe produse vegetale. Aceștia au fost plasați într-o aripă specială a închisorii, pe care au numit-o NewStart – Un nou început. Ceilalți 15% au preferat mîncarea tradițională și au fost plasați în altă parte a penitenciarului.
Imediat au început minunile: diferența dintre deținuții vegani și nevegani era ca ziua și noaptea.
În partea vegană teritoriul nu mai era împărțit în sectoare „alb”, „negru” și „latino”, nu exista separarea în grupări criminale. Deținuții jucau pașnic în baschet sau discutau. În partea nevegană totul era ca și în toate închisorile: împărțirea curții în grupări, ciocniri la nesfîrșit, ura rasială între membrii sectoarelor alb, negru și latino.
Deținuții vegani au recunoscut că erau mulțumiți de mîncare. Potrivit lor, ea era foarte gustoasă și ei se simțeau mult mai bine. Ei aveau mai multă energie, a sporit rezistența, a dispărut acneea și s-a limpezit gîndirea. Și toate acestea le îmbunătățea dispoziția și le permitea să-și corecteze mai ușor comportamentul social.
Nivelul recidivărilor a scăzut de la 95% pînă la 2%. Ceva se făcea corect în această închisoare.
Nici nu trebuie să vorbim că era evident avantajul acestui management. Deținuții nu doar costau mai puțini bani contribuabililor, dar ei deveneau alți oameni, corectați. Se asana și situația criminogenă pe străzile orașelor și satelor.
Trebuie să menționăm că SUA este o țară cu cel mai mare număr de deținuți în lume. Experiența sectorului vegan în închisoarea din San Bernardino a demonstrat o cale eficientă de a reduce numărul membrilor societății, aflați după gratii. Mai mult, acest model a demonstrat cum poate fi asanată situația ÎN ÎNTREAGA LUME. Însă după 7 ani de activitate fructuoasă, autoritățile statului au închis această instituție, explicîndu-și decizia în încălcarea evidenței conturilor telefonice a instituției.
O decizie stupidă. Însă experiența acestei închisori a demonstrat foarte clar că cea ce mîncăm influențează nu doar starea noastră fizică, dar și starea noastră mentală și spirituală, asupra agresivității și capacității de a vedea soluții pozitive.