ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Experţii vor propune Guvernului patru scenarii de dezvoltare a sectorului energetic din ţară (+Video)
 

 

 

 

Guvernul ar putea economisi până la 100 de milioane de euro, optând pentru cel mai eficient proiect de implementare a energiei regenerabile. Conform obligaţiilor asumate de Republica Moldova în faţa instituţiilor europene, în 2020 astfel de surse trebuie să asigure cel puţin 20% din consumul total de energie în ţară.

Volumul total al investiţiilor necesare pentru aplicarea proiectului de energie din surse regenerabile ar putea depăşi 500 de milioane de euro. Potrivit experţilor, adeseori deciziile strategice în domeniul energiei sunt luate fără a ţine cont de fezabilitatea lor.

"Pentru Republica Moldova introducerea chiar şi a energiei din surse regenerabile cu 10 la sută până în 2020 va costa scump. O creştere în acest prag procent va determina o creştere a tarifelor la energia electrică, în medie, cu 10-15%. De exemplu, dacă vom construi un cazan pe bază de cărbune, costurile noastre sunt limitate numai la costurile de investiţii a proiectului. Dacă vorbim despre centralele eoliene, trebuie să investim nu numai în instalarea propriu-zisă, ci, de asemenea, pentru a rezerva surse de energie,cum ar fi turbinele cu gaz", a spus colaboratorul de la Institutul de energetică Sergiu Robu.

Potrivit Guvernului, în lume de mult timp se folosesc metodologii precise şi eficiente pentru calcularea costurilor de energie. Una dintre ele, cunoscută ca MARKAL, va fi propusă Cabinetului de miniştri din Moldova.

"Republica Moldova în domeniul statisticilor de energie este pe ultima poziţie. Cu astfel de statistici, este foarte dificil de a face previziuni. Programul ne permite să simuleze implicaţiile posibile pentru Markan economic şi energetic, pentru o perioadă foarte lungă, de 10 sau chiar 20 de ani", a adăugat viceministrul Economiei, Ilarion Popa.

Experţii consideră că investiţiile uriaşe în gazificarea ţării reprezintă o decizie greşită. Începând cu anul 2000 pentru conductele de gaz au fost cheltuite aproximativ 100 de milioane de euro. Şi asta, în pofida faptului, că era evidentă creşterea preţurilor la gazele naturale şi reducerea consumului.

"Fără o viziune clară asupra direcţiei de mişcare a noastră în sectorul energetic nu este posibil. Dacă vom trece la est pentru a asigura securitatea energetică a instalaţiilor proprii sau înainte de conectarea la vest de Ucraina, multe dintre aceste dileme, de reglementare este dificil de a încuraja procesele de investiţii ale companiilor din acest domeniu", a menţionat directorul ANRE, Victor Parlicov.

Pentru dezvoltarea sectorului energetic al Moldovei, experţii vor propune Guvernului patru scenarii. Primul prevede o activitate în condiţii obişnuite, al doilea - accelerarea implementării proiectului de economisire a energiei, al treilea - investiţii în surse regenerabile, şi ultimul - comasarea scenariilor doi şi trei.

 

 

Sursa: publika.md

 

Joi, 08 martie 2012
Vizualizări: 1667

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
429
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
177
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
242
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
135