Expertiza ecologică a locuinței
În Rusia, a apărut o modă nouă în... expertiza ecologică a locuinței. Noi nici nu bănuim ce pericol poate uneori reprezenta propria noastră casă ...
În cursul acestei testări experții studiază condiţiile ecologice ale locuinţei dvs.
Expertiza ecologică a locuinței este o procedură accesibilă și simplă care se efectuează în scopul identificării pericolelor invizibile: fonul de radiații crescut, radiații electromagnetice, vapori de mercur, prezența substanțelor nocive în aer, vapori de metale grele.
Sursele potențiale de risc pentru sănătatea dvs.:
Mobila de anticariat
Linii electrice
Termometru cu mercur
Încălzire centrală
Armatura de construcţii
Aditivi de ciment
Obiecte de marmură
Deci, în cursul examinării experții studiază condiţiile ecologice. Se efectuează analiza chimică a poluanților atmosferici, a radonului, analiza apei; analiza biologică - compoziția microflorei din aer, pe suprafețe și în apă; analiza fizică - radiații electromagnetice și ionizante, zgomot, vibrații, caracteristici micro-climatice.
Aceşti parametri sunt analizaţi în complex, pentru că este important să se înțeleagă efectul multilateral al factorilor mediului asupra organismului uman și să se prevină la timp maladiile posibile. Adesea este suficientă o cercetare mai simplă, fără a realiza toate punctele din lista de mai sus. Un ecolog cu experiență vă va spune la ce să atrageţi atenţia atunci când alegeţi o casă. Pentru persoanele alergice, de exemplu, este important ca casa să nu acumuleze praf, contaminanții chimici, spori de ciuperci. Oamenii care suferă de maladii cardiovasculare pot fi afectaţi chiar și de un câmp electromagnetic mic.
Cel mai mare număr de probleme, atât în casele de locuit cât şi în alte obiecte imobiliare, este legat de calitatea aerului și prezența unor câmpuri electromagnetice: calitatea aerului din interior depinde de toxicitatea materialelor de construcție utilizate și starea aerului care intră din stradă. Oamenii care locuiesc în case construite din materiale periculoase, se confruntă cu riscul de oboseală continuă, dureri de cap, imunitatea scăzuta, exacerbarea bolilor alergice (la expunerea fenolului).
Substanța pe care ecologiștii o vor căuta foarte activ în casa dvs. este formaldehida. Plăci de lemn presate, tapete de vinil și alte suprafeţe din material plastic. Formaldehida este trecută pe lista substanţelor cancerigene. Ea este toxică, are un impact negativ asupra materialului genetic, organelor de reproducere, sistemului respirator, ochii, pielea. Toluen și xilen fac parte din vopsele şi pot provoca maladii ireversibile ale pielii și tulburări funcționale ale sistemului central nervos. Nu este surprinzător că experţii recomandă să evitaţi materiale care conțin astfel de amenințări la amenajarea interiorului.
În încăperi, sursele de radiații electromagnetice sunt cablurile electrice și aparatele de uz casnic.
În al doilea rând, experţii vor acorda o atenție sporită la prezența radiațiilor nocive. Astfel, în ceea ce privește radiațiile electromagnetice, Organizația Mondială a Sănătății raportează că încă în 1979 cercetătorii Wertheimer și Leeper, au stabilit o relaţie între intensitatea radiației electromagnetice și leucemia la copii. A fost descoperit un impact direct al radiațiilor electromagnetice asupra unor părţi ale creierului, în special, glanda pineala, responsabilă pentru producerea hormonul de melatonină. Iar melatonina, la rândul său, este responsabilă pentru cursul ritmului biologic uman (veghe de zi şi somnul de noapte), iar eșecul în producerea lui, poate duce la o oboseală continuă, pierderea eficienţei de muncă, lipsa de concentrare, depresia, precum și alte efecte negative. În încăperi, sursele interioare de radiații electromagnetice sunt cablurile electrice instalate incorect, aparatele de uz casnic, uneori se înregistrează influenţa liniilor electrice din apropiere și posturilor de transformare.
Și, în sfârșit, al treilea lucru căruia ar trebui să acorde atenție specialiştii şi locatarii - calitatea aerului în apartament. Proximitatea drumurilor, centralelor electrice, locurilor de parcare îl deteriorează în mod semnificativ. Mirosurile de origine internă (emanate de materiale de decor și materiale de construcție, mobilier, etc.) pot să nu prezinte un pericol pentru sănătate, dar pot provoca un disconfort. Alte mirosuri, dimpotrivă, practic nu sunt sesizate de om, dar pot provoca reacții alergice.
Unele studii pot fi efectuate în mod independent, de exemplu, după semnele exterioare. Dacă în apartament mucegăieşte rapid pâinea și alimentele, cu siguranță, aerul conține un număr mare de ciuperci şi de mucegai care cauzează o reacţie alergică. Dacă pe perete este instalată cutia de joncțiune electrică, iar peste perete este situată o cameră de locuit, atunci câmpul electromagnetic în apropierea peretelui va fi suficient pentru a provoca fluctuaţii în tensiunea arterială și să perturbe somnul locatarilor. Dacă trebuie să spălați frecvent ceainicul de piatră depusă prin fierbere, înseamnă că apa este dură; atunci când piatra are o tentă roșiatică, atunci în ea sunt prezente şi sărurile de fier. Activitatea ventilației poate fi verificată cu un chibrit aprins: dacă flacăra este deviată spre orificiu, atunci coşul de ventilaţie există.
Cum putem rezolva problemele ecologice din apartament? Soluţia depinde de "diagnoza" stabilită. Dacă aerul prezintă o problemă, este logic să instalaţi un aparat de purificare a aerului. În cazul dacă este vorba de apă, folosiţi filtre de purificare a apei, care pot fi găsite acum, aproape oriunde. Iar, dacă mobilierul preferat emană substanţe periculoase, se pare că ar trebui să renunţaţi la acesta.
Sursa: green-dom.info