Fabricarea săpunului din ulei de măsline în condiţii casnice
Fabricarea săpunului cu mîinile proprii, este hobby-ul destul de popular în rîndul femeilor. Săpunul de casa nu este doar exclusiv şi frumos, dar şi util, deoarece nu conţine impurităţi dăunătoare. Săpunul de casă fabricat manual, hrăneşte, hidratează şi tonifică pielea, mai ales dacă este făcut cu adaosul uleiului de măsline util. Să facem săpun de măsline împreună.
Ingrediente de bază pentru săpunul de măsline:
- Ulei vegetal de bază şi săpun de bază;
- Glicerina (se poate şi fără ea);
- uleiuri esenţiale (puteţi să nu adăugaţi);
- umpluturi şi aditivi, după dorinţă.
Săpunul de bază, poate fi înlocuit cu săpunul pentru copii convenţional, de obicei, de culoare albă, fără aromatizatori. Unii fani ai fierberii săpunului înşişi pregătesc săpunul de bază din alcalii şi grăsimi, dar este mai sigur şi mai uşor să folosiţi un săpun de bază gata.
Pentru a obţine un bun săpun din ulei de măsline, ca ulei de bază se foloseşte uleiul de măsline. Utilitatea lui este cunoscută de mult timp, astfel încît uleiul de măsline se numeşte "aurul lichid" şi se adaugă în produsele cosmetice de înaltă calitate.
Săpun de casă fabricat în Castilia
Săpunul de casă din ulei de măsline produs în Castilia, este o versiune clasică. Pentru prima dată a fost fabricat în Spania, Castilia, de altfel aşa şi se numeşte. Se face acest săpun castilian din ulei de măsline, apă şi alcaline. Pentru fabricarea acestuia sunt necesare:
- 20 ml de ulei de levănţică;
- 1 litru de ulei de măsline;
- 270 ml de apă distilată;
- 130 g de soluţie din carbonat de sodiu şi sodă caustică
Se face această soluţie foarte atent, purtînd o mască, mănuşi, şorţ şi ochelari de protecţie. Soluţia de bicarbonat de sodiu se toarnă cu atenţie, încet în apă şi se amestecă bine pentru a dizolva granulele. Amestecul se încălzeşte şi apoi se lasă să se răcească uşor.
Uleiul de măsline este încălzit într-o cratiţă din oţel inoxidabil la foc mic. Apoi, amestecînd cu o lingură cu fante, se toarnă în alcaline. Amestecul trebuie să fie gros. Procesul poate dura mai multe ore. Apoi, în masa de săpun se adaugă levănţică şi se toarnă în forme. Ele sunt acoperite cu o pînză şi lăsate într-un loc răcoros pentru 1-2 zile. Săpunul castilian se scoate din forme şi se pune, de asemenea, într-un loc răcoros întunecat pentru 4-6 săptămîni, pentru o solidificare bună. Cu cît mai mult se va întări, cu atît mai bune vor fi proprietăţile.
Săpun din ulei de măsline împotriva celulitei
Acest săpun se pregăteşte mai uşor decît cel precedent. El este fabricat pe baza săpunului pentru copii clasic. Deci, se ia:
- 4 linguri de ulei de măsline;
- 100 ml de apa clocotita;
- 180 g de săpun pentru copii;
- 3 linguri de sare de mare măşcată;
- 4 linguri de cafea măcinată.
Săpunul pentru copii este trecut printr-o răzătoare. Se face acest lucru în mănuşi de cauciuc şi un bandaj de tifon, astfel încît să nu inhalaţi praful de săpun. La final, se obţin fulgi de săpun, care se pun în cratiţă la o baie de apă. Tot acolo se toarnă şi uleiul de măsline. Uleiul şi fulgii se amestecă încontinuu, adăugînd apă clocotită în porţiuni mici. Trebuie să amestecaţi lent, astfel încît să nu apară cocoloşi şi spuma suplimentară.
Amestecul ar trebui să formeze o consistenţă plastică bună. Apoi în masa de săpun se aruncă cafeaua măcinată şi sarea de mare. Masa de săpun se amestecă bine timp de 5 minute şi se toarnă în forme de săpun, în prealabil periate cu ulei. Masa de săpun se compactează cu grijă. Acest săpun cu ulei de măsline se usucă timp de 2-3 zile într-un loc răcoros. Acest săpun va face pielea fină, va elimina "coaja de portocală", va hidrata pielea uscată şi îi va reda elasticitate.
Источник: ecologico.ru