ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fabricarea săpunului în condiţiile casnice



Fabricarea săpunului în condiţiile casnice

 

Există două moduri de a face săpun de la zero (fără a utiliza baza de săpun) – cel cald şi rece. În acela cald, ulei şi hidroxid sunt încălziţi la o temperatură de 60-80 de grade, în mod rece - nu mai mult de 40 de grade. Săpun fierbinte se coace mai repede, săpun rece – timp de 1,5-2 luni sau chiar şi mai mult. Din considerente de confort este mai bine să pregătiţi săpun fierbinte. Dar dacă veţi evalua calitatea săpunului, atunci veţi vedea că uleiurile, pe care le luăm iniţial pentru fabricarea săpunului, conţin vitamine şi alte substanţe nutritive, care se descompun când sunt încălzite. Poate că este motivul pentru a adăuga separat în săpun vitamine A, E, etc. Dacă vreţi să păstraţi aceste vitamine pentru piele, apoi selectaţi modul rece de preparare.

Mai aveţi nevoie de o soluţie de hidroxid. Unii cred că numai săpunul făcut din cenuşă, este complet natural. Deşi conceptul de "natural" este relativ. Putem spune că uleiul de nucă de cocos, folosit pentru prepararea săpunului, de asemenea, nu se ştie de ce calitate este. Prin urmare, ar fi mult mai natural să plantăm palmierii şi să stoarcem ulei de nucă de cocos, precum şi alte uleiuri - din măsline, din boabe de cacao, din palmier.

În plus, dacă vom prepara leşie din cenuşă, apar nişte întrebări concrete. De exemplu, de unde să luăm calcarul natural, care este necesar la acest mod de pregătire? Sau cum să măsurăm concentraţia de leşie, pentru a nu deteriora pielea cu săpun "natural"? Această întrebare este slab studiată.

Deci, vom folosi un hidroxid de sodiu obişnuit (NaOH), care se vinde în laboratorul chimic. În plus mai aveţi nevoie de măşti medicale şi mănuşi de cauciuc, pentru ca atunci când hidroxidul nimereşte pe piele, puteţi obţine arsuri, iar pe haine - o gaură. De asemenea, este bine când fabricaţi săpun, să îmbrăcaţi un şorţ.

În afară de hidroxid, aveţi nevoie de ulei. Ce fel de uleiuri puteţi folosi: vegetale sau animaliere? Fiecare decide pentru el înseşi, iar noi folosim numai uleiuri vegetale.
Cele mai potrivite, după compoziţia acizilor graşi, şi răspândite în fabricarea săpunului sunt uleiuri de măsline, cocos, palmier şi altele. În baza lor săpunul este tare, are proprietăţi bune de curăţare şi de spumare.

În loc de apă pură puteţi folosi fierturi din ierburi: muşeţel, rădăcina de aur. Decoct din rădăcina de aur are un miros puternic bogat, care este stocat în săpun.

Puteţi adăuga în săpun, de asemenea, alte ingrediente naturale, cum ar fi ceară, sare, ierburi fărâmate, lut, etc. Alegerea lor depinde de preferinţele noastre: scrab sau săpun pentru pielea copilului.

Folosim şi uleiuri esenţiale.

Vă oferim o reţetă, testată nu o singură dată.

Este necesar să calculaţi cantitatea ingredientelor, în grame.


Pentru o bucată de săpun de aproximativ 1,5 kg aveţi nevoie de
:

  • apă - 396.2 gr
  • hidroxid de sodiu  - 169.8 gr
  • ulei de măsline – 586 gr
  • ulei de nucă de cocos - 339.6 gr
  • ulei de palmier - 226.4 gr


Amestecaţi uleiurile şi puneţi-le pe o baie de apă. Folosiţi vesela de emailat, nu de aluminiu. Monitorizaţi temperatura - ar trebui să fie 37-40 de grade.

În acelaşi timp, a doua persoană care poartă o mască, mănuşi amestecă hidroxid cu apă rece (nu invers!). În acest caz, soluţia se încălzeşte şi este necesar să se răcească până la 37-40 de grade.

Când temperatura uleiurilor şi a apei cu hidroxid este aceeaşi, se toarnă hidroxid în ulei (nu invers!), dizolvând cu un băţ de lemn. Atunci când soluţia începe să se îngroaşe puţin, se adaugă ulei esenţial. După ce amestecul devine gros, turnaţi masa într-un container şi lăsaţi pe câteva zile într-un loc cald (30-40 grade). Dacă săpunul stă la un loc rece, el se va coace cu 2-4 săptămâni mai mult.


Autori: Uliana Tujilina, Mihail Alexandrov

Sursa: green-dom.info

ABONAȚI-VĂ
Joi, 12 mai 2011 15:27
Vizualizări: 21577

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
135
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
245
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
373
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
450