FAO: 1/3 din producţia mondială de hrană ajunge, anual, la gunoi
1,3 miliarde tone de hrană, o treime din producţia mondială de hrană, se risipesc în decursul unui an, au afirmat reprezentanţii Organizaţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) în deschiderea lucrărilor celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Regionale pentru Europa a FAO, care are loc în perioada 1-4 aprilie la Bucureşti.
Reducerea risipei de hrană, în special în ţările în curs de dezvoltare, reprezintă una dintre priorotăţile FAO. Dacă risipa de alimente ar fi redusă la jumătate, ar fi suficient să creştem cu 25% volumul de hrană necesar, până în 2050, pentru toţi locuitorii planetei”, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii FAO.
Risipa alimentară reprezintă o problemă globală, dar diferă de la o ţară la alta.
În ţările dezvoltate, risipa de alimente este legată mai ales de preferinţele consumatorilor, în timp ce în ţările în curs de dezvoltare sau în cele subdezvoltate este cauzată de infrastructura şi tehnologiile neadecvate, cât şi de lipsa de pregătire a agricultorilor”, a spus Stjepan Tanic, expert FAO.
Pentru a doua oară de când este membră FAO, din 1961, România este, în aceste zile, gazda Conferinței Regionale pentru Europa şi Asia Centrala. Cu 38 de ani în urmă, a zecea Conferința Regională a avut loc la București.
Temele principale ale acestei conferințe vor fi axate pe risipa de alimente şi pe potențialul pe care fermele de familie îl au în asigurarea securității alimentare la nivel global.