Fapte interesante despre cîini
Probabil ştiţi totul despre rasa de cîine sau particularităţile altor rase de cîini, cu toate acestea, există o serie de fapte interesante pe care nu le cunosc toţi iubitorii de animale.
Obiceiuri de toaletă
La toţi căţeluşii, noaptea apare incontinenţa urinei pînă cînd aceştia nu ajung la vîrsta de 4 luni. A cere unui căţeluş să meargă la timp la toaletă, este acelaşi lucru, ca şi a forţa bebeluşul să facă la fel.
Deţinătorii de timp
Cîinii au un ceas intern fenomenal. Ei ştiu perfect cînd trebuie să meargă la plimbare, să se joace, să mănînce, să doarmă şi întotdeauna, ştiu cînd reveniţi de la serviciu, mai ales dacă aveţi o zi de muncă normală. De fapt, puteţi verifica ceasul, urmărind favoritul dvs.
Cîinii şi pisicele au ceva în comun
Poate părea ciudat, dar unii cîini îşi ling lăbuţele şi se spală pe bot, la fel ca pisicile. Desigur, dacă cîinele va începe să miaune, veţi avea un prilej de griji. Atunci, ar trebuie să vă gîndiţi, poate la dvs trăieşte o pisică. Cu toate acestea, animalele au totuşi obiceiuri comune.
Dulăul negru nu se spală pînă se face alb
Toata lumea a auzit de celebrul proverb rusesc: dulăul negru nu se spală pînă se face alb. Cînii de rasa dalmaţiană se nasc complet albi, însă cu timpul pe blana lor apar pete negre interesante. Deci, petele negre nu pot fi spălate, dar căţeii devin bălţaţi peste 10 zile după naştere.
Jocuri cu băţul
Mulţi oamenii cred că jocul cu băţ, atunci cînd cîinele aleargă după el şi îl aduce stăpînului, este cel mai preferat şi natural joc al animalelor. Aceste jocuri sunt întotdeauna descrise în cărţi şi puteţi auzi despre ele la televizor. Dar,de fapt, cîinii ar trebui să fie dresaţi pentru acest joc.
Cîinii-daltonici?
Cîinii nu sunt daltonici şi pot distinge culorile, dar altfel cum facem noi. Experţii cred că cîinii au mai puţine celule vizuale, aşa că văd numai două culori - roşu şi verde. Ce înseamnă acest lucru pentru proprietar? Practic nimic. Chiar daca îi veţi cumpăra animalului de companie, jucării de culoare albastră sau galbenă, totuna el va fi fericit.
Miros
Toţi cîinii au miros. Nu întotdeauna acest miros este neplăcut şi dacă este aşa, înseamnă că a sosit timpul pentru a face un duş. Unii cîini au chiar un miros destul de plăcut! Simţul mirosului la cîini este de 100.000 de ori mai puternic decît la oameni! Deci, oriunde nu aţi ascunde osul, cîinele ştie perfect unde să-l găsească.
Cine este cel mai rapid?
Cîinii de rasa ogar sunt cei mai rapizi. Ei dezvoltă o viteză pînă la 65 de kilometri pe oră. Omul va fi fericit dacă va putea alerga cu o viteză de 10 kilometri pe oră.
Strămoşii
Interesant, cine sunt strămoşii cîinilor? Se poate ghici că, cîinii de casă moderni sunt descendenţii lupilor sălbatici. Descoperirile arheologice sugerează că unii lupi s-au separat de haită şi au fost domesticiţi aproximativ 15-40 mii de ani în urmă, totodată menţinînd pînă în prezent o ierarhie socială complexă şi comportamentul strămoşilor lor. Unii cîini de rasa Alaska-Malamut, Ciobănescul german, pînă în prezent arată ca şi strămoşii lor, lupii.
Cel mai înalt cîine din lume depăşeşte 2 metri
Un dog de trei ani din Sacramento (California, SUA) a fost indicat ca cel mai înalt cîine din lume. Dulăul numit Gibson, într-o poziţie verticală ajunge pînă la 2 metri şi 10 centimetri.
Cel mai mic cîine adult
Cîine de rasa Yorkshire Terrier (1944): greutatea lui a fost de 113 grame. În afară de Yorkshire, cele mai mici rase de cîini se întâlnesc printre chihuahua (lungimea - 12,5 cm) şi pudelii miniaturali.
Ochii cîinelui au trei pleoape
Fiecare cîine are trei pleoape: de sus, de jos şi laterală, ascunsă în colţul interior al ochiului. A treia pleoapă poate ieşi din colţ şi se mări pentru a şterge suprafaţa ochiului.
Cîinii preferă muzica clasica
La cincizeci de câini li s-a dat pentru ascultare muzica pop (Britney Spears, Robbie Williams şi Bob Marley) urmată de operele clasice (Bach, "Dimineaţa" din "Peer Gynt" de Edvard Grieg, "Anotimpurile" de Vivaldi şi "Oda bucuriei" de Beethoven) , iar apoi melodiile din albumul Metallica. La urmă cîinii, au ascultat înregistrări de discuţii umane şi ceva timp, au fost ţinuţi într-o tăcere completă. Animalele au reacţionat nervos la "Metallica". La sunetul muzicii lui Bach cîinii s-au liniştit şi s-au relaxat. Iar, muzica pop a avut asupra lor tot acelaşi impact, ca şi liniştea.
Sursa: ecofauna.org