Farmacia naturii
Ierburile medicinale tratează cu succes multe boli, dar nu toate. Acest lucru trebuie conştientizat. În unele cazuri e mai eficientă medicina tradiţională.
Dar multe dintre bolile tipice sînt tratate cu succes de medicina populară pe parcursul multor secole.
Vedeţi mai jos cîteva reţete din pomuşoare şi plante.
PĂPĂDIA. Se pregătesc rădăcinile: rădăcinile laterale subţiri se înlătură, se spală în apă rece, se usucă puţin la aer timp de 2 săptămîni, apoi se asucă în încăpere. Infuzia este folositoare atît ca remediu tonic şi cu multi-vitamine, ajută la maladiile articulaţiilor:
- se mărunţesc 1 lingură de materie primă, se adaugă un pahar cu apă clocotită şi se lasă să se infuzeze 2 orie. Se administrează de 4 ori pe zi cîte o treime de pahare cu 15-20 de minute înainte de masă.
PĂTLAGINA. Se folosesc frunzele, uscate la temperatura camerei. Infuzia de podbal se administrează în cazul bolilor intestinale, are efect calmant:
- 3 linguriţe de frunze de pătlagină se infuzează cu un pahar de apă clocotită şi se lasă pentru 6-7 la infuzat. Se administrează cu jumătate de oră înainte de masă, cîte o treime de pahar.
GĂLBENELE. Se usucă la temperatura camerei, se păstrează în loc uscat. Are proprietăţi antiinflamatoare, calmante şi antiseptice.
Tinctura se foloseşte în cazul dereglărilor somnului şi durerilor de cap: 20 g de gălbenele se ţin 2 săptămîni în 100 g de alcool 70%. După filtrare se administrează cîte 25-30 de picături, de 3 ori pe zi.
MERIŞOARE. Este un remediu foarte bun în cazul răcelilor, amigdalitelor, bolilor renale şi ale sistemului urinar. Pomuşoarele trebuie păstrate îngheţate.
În caz de răceală trebuie administrate merişoare cu miere. În cazul bolilor renale se pregăteşte următorul dejun: 1 lingură de merişoare se zdrobesc cu 2 linguriţe de miere şi 100 de g de brînză de vaci.
CĂTINA are proprietăţile de reducere a durerilor în caz de inflamaţii, e folositoare în cazul avitaminozelor. Uleiul de cătină se aplică în cazul arsurilor, degerăturilor, escarelor, deoarece stimulează regenerarea pielii. Se păstrează cel mai bine îngheţate.
În cazul avitaminozelor trebuie consumate pomuşoare dezgheţate cu miere sau se bea suc de cătină. Multe gospodine pregătesc un jeleu minunat din pomuşoare cu zahăr. Există contraindicaţii! Cătina nu poate fi utilizată în cazul ulcerului gastric şi al gastritei cu aciditate sporită.
MĂCEŞUL. El este de neînlocuit în cazul răcelilor, ajută la restabilirea capacităţii de muncă, este o sursă excelentă de vitamina C. Fructele se culeg pînă la îngheţuri. Se usucă în cuptor, la temperatura de 80-90 de grade. Măceşul se păstrează bine în saci din pînză.
Reţetă pentru sporirea funcţiilor de protecţie ale organismului: la o 1 lingură de măceş măcinat se adaugă 2 pahare de apă clocotită şi se fierbe 10 minute. Se infuzează timp de 3 ore, se administrează de 4 ori pe zi cîte jumătate de pahar.
PĂDUCELUL este foarte folositor în cazul aritmiilor cardiace, hipertensiunii, aterosclerozei. Fructele trebuie culese cînd frunzele deja cad. Se usucă în cuptorul cald, dar nu încins. Se păstrează în vase pentru produse sau în pungi din stofă.
Reţetă pentru normalizarea tensiunii: 20 g de pomuşoare se fierb într-un pahar cu apă timp de jumătate de oră. După strecurare, se mai adaugă apă. Se administrează de 3 ori pe zi cîte o lingură.
ALBĂSTRELE. În scopuri terapeutice se folosesc florile. Acestea se culeg în timpul înfloririi. Se usucă sub presiune, într-un strat subţire de hîrtie. Se păstrează în pungi din stofă, pachete din hîrtie. Termenul de păstrare – 1 an. Planta are efect diuretic, anti-inflamator, diaforetic, antipiretic, bactericid. Infuzia de plante marginale se utilizează în procesele inflamatorii, boli cronice ale rinichilor, vezicii urinare, ale tractului urinar, retenție urinară, edeme și hidropizie. Se prepară şi tincturi, care ca şi infuziile nu au efecte secundare asupra organismului.