ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fenomen neobisnuit observat la Cernobil. Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului




Dezastrul nuclear de la Cernobil are inca efecte asupra mediului inconjurator, iar riscul raspandirii radiatiilor ramane destul de ridicat, avertizeaza un cercetator american.
Tim Mousseau, profesor de biologie la Chernobyl and Fukushima Research Initiatives din cadrul Universitatii Carolina de Sud, a cercetat in detaliu zona contaminata de langa Cernobil, unde a avut loc o explozie puternica la centrala nucleara, in anul 1986.
Alaturi de colaboratorul sau, Anders Moller, de la Universitatea Paris-Sud, Mousseau a descoperit un fenomen neobisnuit si periculos in Padurea Rosie, care se afla in cea mai contaminata zona de la Cernobil, unde doar cercetatorii au acces.
Copacii care fusesera distrusi de explozia initiala nu putrezisera cum ar fi fost normal, dupa atatia ani. De obicei, un copac se descompune in aproximativ 10 ani, spune Mousseau, dar aici, dupa aproape 20 de ani, arborii morti sunt inca intregi si uscati.
Ca sa vada in ce masura radiatia solului afecteaza descompunerea plantelor, biologul a pus mai multe frunze in locuri marcate din padure si le-a cercetat dupa 9 luni. Cu cat nivelul de radiatia era mai ridicat, cu atat frunza era mai putin descompusa, a observat el.
De asemenea, litiera, stratul de frunze moarte si uscate din padurea contaminata, era mai mare decat in alte regiuni.
Concluzia cercetatorilor este ca radiatiile afecteaza ciupercile si bacteriile care ar trebui sa descompuna plantele. Acestea nu mai actioneaza la fel ca intr-un ecosistem sanatos.
In plus, lipsa nutrientilor din sol, care ar fi asigurati de descompunerea normala a plantelor, duce la o crestere foarte slaba a plantelor din zona. Cercetatori au remarcat anterior ca in aceasta regiune copacii cresc foarte incet.
Cel mai grav este insa ca aceste plante moarte cresc riscul unui incendiu de padure.
Efectul ar fi catastrofal, pentru ca astfel radioactivitatea care exista in copaci si in litiera se va raspandi foarte usor. Fumul contaminat va ajunge in zonele locuite, afectand oamenii, avertizeaza Mousseau.
“Stratul de frunze moarte descoperit de noi, produs de activitatea redusa de descompunere a microbilor, este un bun combustibil. Este uscat, usor si poate arde repede. Creste riscul unor incendii catastrofale de padure”, declara el.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 11 mai 2014 10:48
Vizualizări: 3997

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
185
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
301
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
419
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282