Fereastra inteligentă ce generează energie și se întunecă de la lumina puternică a soarelui
Ideea de a folosi tehnologii ce generează și păstrează energia, acestea fiind o parte a clădirii, devine tot mai populară în fiecare an. Și nu în zădar - aceste tehnologii nu doar că economisesc o cantitate semnificativă de bani și energie, dar, printre altele, aduc și o plăcere estetică.
Facepla.net a povestit deja despre dezvoltarea cu succes a concentratorilor luminescenți și transparenți, care pot fi ușor plasați pe o suprafață transparentă, cum ar fi un ecran al smartfonului, fără a bloca imaginea.
Printre aceste tehnologii cele mai noi e și "fereastra inteligentă", care se întunecă de sine stătător, blocând lumina soarelui, astfel contribuind la menținerea temperaturii optime în interiorul clădirii. Primele modele a acestor ferestre aveau nevoie de o sursă de alimentare externă pentru a lucra, dar cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Naniang din Singapur au prezentat cea mai recentă versiune a dispozitivului, care este auto-suficientă, iar excesul de energie generată poate fi folosit pentru alte nevoi.
Fereastra este alcătuită din două plăci de sticlă, iar spațiul dintre ele este umplut cu un electrolit ce conține oxigen. Ambele plăci sunt acoperite cu un strat conductiv și sunt conectate între ele cu un fir, pentru a crea un circuit închis. Una dintre plăci este acoperită cu un pigment cunoscut sub numele de glazura de Berlin (albastru de Prusia), care întunecă fereastra, devenind albastru la încărcare completă.
Fereastra devine de culoare albastră rece la lumina puternică a soarelui și blochează până la 50 la sută din lumină, ajutând la menținerea unui climat răcoros și plăcut în încăpere, iar seara, când soarele se așează, fereastra devine complet transparentă, deoarece stratul exterior se descarcă. E un mod foarte elegant de tonifiere.
"Noua noastră fereastră inteligentă are o funcționalitate dublă, fiind și o baterie transparentă", explică profesorul San Siaoei (Sun Xiaowei). "Ea se încarcă și devine albastru deschis atunci când în electrolit este prezent oxigenul - cu alte cuvinte, ea respiră".
Schimbarea culorii se efectuează în câteva secunde. În condiții reale fereastra va fi dotată cu un comutator.
Cercetătorii au folosit, de asemenea, un mic exemplar al dispozitivului pentru alimentarea unui LED, argumentând că fereastra poate fi folosită ca un model transparent al bateriei de auto-încărcare pentru dispozitivele electronice cu consum redus de energie.
Sursa: facepla.net