Ferestre cu celule solare transparente
Ferestre cu celule solare transparente
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au anunţat dezvoltarea unui prototip de celule solare transparente, care pot transforma ferestre din spaţii locale în mini-staţiuni de energie electrică. Cu câteva luni mai târziu un grup de designerii coreeni Kim Se Chung, Yu Jin Cho, şi Yu Lee Jin a propus un concept de Solar Window - ferestre cu panouri solare transparente. În viitor, instalând o astfel de fereastră, de exemplu, în bucătărie, puteţi alimenta cu uşurinţă aparate electrice de uz casnic mici.
Din punct de vedere structural, Solar Window reprezintă celule solare transparente depuse pe interiorul sticlei (astfel, acestea vor fi protejate de intemperii), bateriile, instalate în partea de jos a cadrului şi multe prize, pentru a retrage energia solară convertită imediat. Din partea exterioară prizele sunt bine protejate de ploaie sau de zăpadă. Autorii au stipulat cu grijă, de asemenea, o varietate de configuraţii pentru rame.
La etapa conceptului nu se anunţă, cât de scumpă va fi instalarea unei astfel de ferestre, dar putem, cu siguranţă, presupune că costul se va răscumpăra destul de repede, în special, dacă vom ţine cont de preţurile la energie electrică în unele ţări europene (în plus, economisim pe rame în procesul de montare a bateriei). În general, este posibil ca vom vedea, în curând, Solar Window pe viu.
Autor: Nicolai Masluhin
Sursa: ecofuture.ucoz.ru