Ferestrele inteligente vor salva în căldură şi în frig
Ferestrele inteligente vor salva în căldură şi în frig
Ferestrele inteligente îşi schimbă transparenţa în funcţie de temperatura în stradă.
Ecologiştii ridică destul de regulat problemele economisirii energiei în procesul încălzirii şi răcirii. Unii recomandă să utilizăm metode naturale de răcire cu ajutorul perdelelor din plante, alţii - să oprim încălzitorul şi să ne îmbrăcăm mai călduros. Oamenii de ştiinţă coreeni au descoperit varianta lor de economisire, creând ferestre inteligente, care pot trece de sine stătător de la regimul de iluminat de iarnă la cel de vară. Atunci când în stradă se topeşte asfaltul, geamurile în aceste ferestre se întunecă, păstrând răcoarea; cu scăderea temperaturii acestea devin transparente, încercând să "stoarcă" din soarele slab (de exemplu, iarna) o căldură maximă.
Conceptul ferestrelor inteligente nu este nou, dar cercetătorii spun ca produsele lor sunt capabili să schimbe transparenţa aproape instantaneu, acest lucru contribuie şi mai mult la economisirea energiei. Detaliile invenţiei sunt prezentate în numărul din septembrie al revistei ACS Nano.
Cercetătorii susţin că o astfel de ultra viteză optică nu are analogii în tehnologia ferestrelor inteligente. Sistemul de control al luminii poate oferi noi oportunităţi pentru economisirea încălzirii, răcirii şi iluminării prin controlul luminii, care întră în cameră. Ferestrele inteligente pot preveni surpraîncălzirea în interiorul casei, reflectând cea mai mare parte a luminii în timpul verii, sau, alternativ, ele ajută la conservarea căldurii în cameră, absorbind căldura solară în timpul iernii.
Tehnologia existentă la ziua de azi a fabricării ferestrelor inteligente implică utilizarea particulelor încărcate – ioni, stratul cărora este plasat între geamuri. În cazul ordinar pentru a schimba transparenţa geamului din ambele părţi este folosit curentul electric. Cu toate acestea, Ho Sun Lim de la Institutul Coreean de Inginerie Electronică, Jeong Ho Cho şi Jooyong Kim de la Universitatea Soongsil au decis să meargă pe altă cale.
Ei au folosit un polimer special, alte particule încărcate, cunoscute sub numele de contraioni, şi un solvent - metanol. În raportul se spune că în rezultat a fost creată o sticlă mult mai ieftină în ceea ce priveşte fabricarea, care este, de asemenea, mai puţin toxică, şi mai durabilă în comparaţie cu produsele rivale prezentate la piaţa actuală. Potrivit asigurărilor dezvoltatorilor, sticla poate în câteva secunde schimba transparenţa luminii de la opac de 100% până la o transparenţă aproape completă.
Deşi ferestrele comutatoare au existat şi înainte, de multe ori trecerea de la regim de arnă la cel de vară se efectua manual, cu ajutorul echipamentului special suplimentar, cum ar fi panoul de automatizare casnică.
"Până în prezent, numeroasele tehnologii dezvoltate nu au fost stabile, din punct de vedere chimic, ceea ce nu permitea utilizarea lor o lungă perioadă de timp, dar şi necesita, de asemenea, un echipament special costisitor şi condiţii complicate stricte de prelucrare”, - se afirmă în raport.
Dr. Stephen Morris, participant la o serie de emisiuni privind informaţii despre materiale (Materials Knowledge Transfer Network), finanţate de Consiliul Strategic în Domeniul Tehnologic în Marea Britanie, este sigur că, dacă metoda nouă va ajuta ferestrelor să-şi modifice instantaneu transparenţa, atunci aceasta, din punctul de vedere al conservării energiei, le va oferi un avantaj imens. "Acest lucru va însemna că dvs. veţi lăsa să intre (sau nu) lumina mult mai rapid – şi va ajuta la reducerea pierderilor de căldură în casă sau la intensificarea răcirii în timpul verii", - a rezumat el.
Sursa: facepla.net