ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fericirea în 5 minute
Încercările de a deveni fericit şi satisfăcut de viaţă prin creşterea nivelului de consum demult și-au dovedit ineficiența. Dar oamenii de știintă britanici au descoperit o modalitate de a face toată lumea fericită, în special locuitorii din mediul urban.

Doar 5 minute de exerciţii fizice în spaţiile verzi, cum ar fi parcurile, cheiurile şi aleile, pot îmbunătăţi în mod semnificativ sănătatea psihică a fiecărui individ, şi, astfel, îmbunătăţesc calitatea vieţii fără inovaţii tehnologice sau medicale. Oamenii de știința au colectat o mulţime de dovezi că o activitate fizică simplă, inclusiv mersul pe jos în aer liber sau ciclismul cresc sentimentul de bunăstare.

Conform unor studii recente care s-au desfăşurat cu participarea a 1250 de voluntari în zece experimente, s-a observat o creştere semnificativă a stării de spirit şi de auto-evaluare a celor testați. În plus, experimentele revistei "Tehnologia și  știința mediului" au demonstrat că cel mai mare impactul asemenea activitate o are asupra tinerilor.

Cercetătorii au studiat efectele diferitelor tipuri de activitate asupra stării de sănătate a subiecţilor: mersul pe jos, grădinăritul, ciclismul, pescuitul, plimbarea cu barca, munca la fermă. A fost demonstrat că cel mai mare efect este realizat în primele 5 minute de exerciții. Mai departe tendințele pozitive continuă să crească, dar într-un ritm mai lent.

Un fapt interesant este că în apropierea iazurilor, rîurilor sau lacurilor impactul pozitiv asupra sănătăţii psihice crește. Deosebit de utile sînt exerciţiile "verzi" pentru persoanele predispuse la stres, de obicei, oameni cu mobilitate redusă şi dereglări psihice.

Angajatorilor, de exemplu, li se recomandă să-i stimuleze pe angajaţii care lucrează în condiţii de stres, să facă scurte plimbări prin parc la pauza de prînz pentru îmbunătăţirea şi stabilizarea stării psihice. Oamenii cunosc de mult timp efectul benefic al plimbărilor în zonele verzi, dar un procent foarte mic de oameni fac acest lucru. Dar oamenii de știință britanici au demonstrat încă o dată că, chiar şi 5 minute de "doping verde" sunt suficiente pentru a ridica tonusul organismului fără a folosi medicamente şi fără cheltuieli suplimentare. Oamenii de ştiinţă continuă să lucreze la crearea unor programe speciale de tratament şi reabilitare cu ajutorul plimbarilor "verzi".

Joi, 28 noiembrie 2013
Vizualizări: 2008

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
156
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
125
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
234
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
91