Fericirea redă un sentiment de stabilitate
Fericirea redă un sentiment de stabilitate
Ce este fericirea? Psihologii occidentali au găsit un răspuns practic universal la aceasta întrebare.
Potrivit declaraţiilor lor, fericirea este, în primul rând, un sentiment de stabilitate şi de încredere în viitor. Totodată, ar trebui să fie clar că vorbim despre fericire ca o senzaţie constantă de pace şi de bucurie, un anumit „soare interior”, şi nu de o "explozie" a emoţiilor pozitive, care poate fi provocată de un eveniment vesel şi plăcut.
Psihologii au declarat că, pentru a vă asigura că "mâine totul va fi bine", este necesară o înţelegere de stabilitate în viitor, cel puţin în viitorul apropiat.
Mai mult decât atât, sentimentul de stabilitate, după cum s-a dovedit, nu depinde de nivelul veniturilor, precum şi alte parametri care sunt consideraţi "obligatorii" pentru prezenţa fericirii în viaţă.
Astfel, un milionar, care nu este sigur că mâine nu va deveni victimă a unui jaf /fraudelor financiare / etc., în urma cărora ar putea pierde întreaga avere, este mult mai nefericit, decât un om cu un salariu modest, dar stabil, încrezător că el ar putea asigura un venit suficient pentru o viaţă decentă în orice circumstanţe.
Şi din două persoane cu venituri egale mai fericită este acea, care nu se teme în fiecare minut că ar putea fi respinsă/ retrogradată în funcţie sau/ înlocuită cu alt colaborator şi nu se aşteaptă la astfel de trădări.
Acelaşi lucru este valabil pentru alte sfere ale vieţii: casnică, familială, etc. Cele mai mari tragedii de gelozie, care au loc atât în literatură, cât şi în viaţa, s-au bazat pe faptul că unul dintre parteneri nu a fost sigur cu privire la celălalt şi, în mod constant, se aştepta la o înşelăciune, trădare. În principiu, gelozia, după cum susţin unii psihologi, este ursită oamenilor neîncrezuţi şi, prin urmare, deloc fericiţi.
Oare este posibil să "învăţăm” o astfel de fericire? Majoritatea psihologilor dă la această întrebare un răspuns negativ, pentru că oamenii obişnuiţi să se facă griji şi să se neliniştească, vor găsi întotdeauna un motiv pentru acest lucru, chiar dacă situaţia reală va fi în ordine.
Cu toate acestea, ne putem ajuta, adresându-ne după un ajutor psihologului sau găsind un grup de sprijin, poate chiar şi în spaţiul virtual. Dar, desigur, este mai bine să vă asiguraţi că asistenţa este furnizată de către un specialist calificat.
Sursa: green-vita.ru cu link pe med.israelinfo.ru