ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fericit este cel ce stăpînește cuvîntul cu tărie...

Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.

Lumea este plină de mari realizări și catastrofe devastatoare, dar la baza lor se află întotdeauna un gând îmbrăcat în cuvânt. Doar treizeci și trei de litere ale alfabetului rus ne permit să exprimăm o mulțime infinită de sensuri. Cu toate acestea, chiar vorbind aceeași limbă, adesea ne confruntăm cu neînțelegeri. De ce se întâmplă asta?

Fiecare dintre noi vorbește în limba sa.

Aceasta poate fi limba unei subculturi, a unei profesii sau a unei viziuni personale asupra lumii. Cuvintele formează lumi: termenii științifici deschid universul cunoștințelor, jargonul — valorile culturale și normele unui grup specific. De exemplu, pentru a înțelege economia, trebuie să stăpânim concepte precum „piață”, „inflație”, „cerere”, „ofertă” — aceste cuvinte formează baza semnificațiilor științei economiei. Jargonul infractorilor dezvăluie valorile lumii criminale.

Când învățăm limba unui grup anume, pătrundem în lumea lor. Dar societatea modernă este un mozaic de astfel de lumi, adesea contradictorii.

Cuvântul este un instrument al schimbării.

Astăzi observăm cum unele cuvinte înlocuiesc altele. „Minciuna” devine „fake”, iar „homosexual” devine un termen neutru, „gay”. Schimbarea cuvintelor presupune o transformare a sensurilor, iar împreună cu ele — și a ideilor despre viață.

Pentru cei care conduc societatea, aceasta este matematica sensurilor, calculată în cadrul limbii. Pentru majoritatea, însă, sunt procese aproape invizibile. Adesea aruncăm cuvinte în vânt, imitând expresii străine, fără să ne dăm seama că în spatele lor stau intenții minuțios planificate.

Prin gestionarea cuvântului, gestionăm viața noastră.

Politica și economia sunt doar partea vizibilă a sistemului. Adevărata putere se află în gestionarea sensurilor, care, în final, formează sentimentele și acțiunile noastre.

Începând să urmărim cuvintele și să exprimăm gândurile conștient, nu doar că putem schimba viața noastră, dar putem influența și viețile celor din jur, contribuind la îmbunătățirea lumii.

Poetul Igor Ivanovici Kobzev, creatorul muzeului „Cuvântul despre oastea lui Igor”, a spus odată:

La strămoșii noștri, la slavi


Între fapte de mare importanță


Cuvintele și vorbele


Se bucurau de o mare cinste.


În acele vremuri, cine voia să iubească,


Se ruga cuvântului ca unui miracol:


Căci cuvântul poate „să aducă secetă”


Și poate „să răcească” un suflet.


Spune: „Mori!” — și dușmanul va muri.


Spune: „Trăiește!” — și se va ridica fragil:


În viață și în luptă, oamenii știau


Că în cuvânt se ascunde dublul faptei.


De atunci, de la acele triburi,


Ne-au ajuns minunate creații,


Unde fiecare rând este lege,


Și fiecare cuvânt — revelație!


Eu învăț cuvintele mari


Când compun versuri;


Mă tem de trădători


Și de cuvintele care nu se potrivesc cu faptele.

Cuvântul este acțiune. Poate să creeze, să distrugă, să inspire și să schimbe lumea. Este important să ne amintim acest lucru și să vorbim astfel încât cuvintele noastre să devină o forță constructivă.

Autor: Valerii Catruc

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 15 ianuarie 2025 20:03
Vizualizări: 35

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
58
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
34
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
267
Arhitectul londonez Anthony Gibbon dezvoltă în mod constant tipologia caselor în copaci, care a devenit recent tot mai p...
228