Ferme pe acoperișuri în Egipt
Conform raportului Băncii Mondiale, în centrele urbane din Egipt locuiesc 35 milioane de oameni, numai în Cairo numărul lor constituie 32% din populația totală a orașului. Acest număr destul de impresionant a impus tinerii cetăţeni să-și revizuiască ecologia urbană din Egipt și să crească cantitatea spațiilor verzi, care joacă un rol important în reducerea poluării mediului înconjurător.
Tinerii activiști au fondat Asociația Ecologică Shagara, cu intenția de a ajuta țării să depășească problemele grave de mediu, atrăgând atenția elevilor din şcolile publice la mișcarea verde.
Mohammed Ashraf Abdel Samad, fondator al asociației, s-a interesat de dezvoltarea durabilă și economia verde în timpul studiilor, obţinând o licență în Norvegia și o diplomă de masterat în Belgia.
"Acest obiect ne învață cum să obţinem un profit și un impact pozitiv asupra mediului înconjurător",- spune Abdul Samad.
La întoarcerea sa în Egipt, a decis să-şi împărtășească cunoștințele dobândite și să creeze Shagara. "Shagara este o organizație non-guvernamentală cu trei obiective importante: a reduce cantitatea de poluare, a crește conștientizarea problemelor de mediu în rândul populaţiei, în special printre copii, și a lupta împotriva sărăciei".
În primul rând, asociația a trebuit să aștepte un an până ce statutul lor de ONG a fost aprobat și apoi încă un an de așteptare pentru permisiunea de a lucra în școlile publice.
La acel moment, toţi în afară de doi voluntari au renunțat la proiect. S-ar părea că proiectul este sortit eșecului, dar Samad a primit un ajutor neașteptat de "sus". "M-am întâlnit cu prim-ministrul într-un club de tir și i-am spus despre această problemă. Este surprinzător, dar el ne-a ajutat să promovăm proiectul”.
Cu sprijinul financiar al Ambasadei Elveției și un acord cu Ministerul Educației, proiectul a fost aplicat într-una din școlile publice. Samad cu un detaşament mic de oameni a început să construiască o fermă urbană pe acoperișul şcolii din Cairo, Hassan Abu-Baker.
Echipa a folosit nu numai acoperișul, ci întregul teritoriu al școlii împreună cu clădirile sale adiacente. În afară de a fi capabile de a utiliza o mare parte a spațiului nefolosit al şcolii, fermele urbane pot oferi venituri suplimentare pentru profesori care primesc salarii mici. În plus, în mai multe dintre școlile de stat munceşte personalul suplimentar care poate ajuta la creşterea culturilor și plantelor.
În sol, aproape de clădiri, sunt plantaţi copaci și plante pentru a curăța aerul de dioxid de carbon. Pe acoperișuri cresc diverse legume și fructe, care sunt apoi vândute.
"La început, administrația școlii a fost extrem de atentă cu echipa Samad. Chiar i-a cerut o copie a legitimaţiei, pentru că aceasta a fost suspectată de spionaj extern. Dar apoi toți profesorii au fost entuziasmați de proiect, iar copiii sunt foarte fericiţi".
În activitate au fost folosite materiale non-toxice cu emisii reduse de carbon. Proiectul a început în februarie și are deja un rezultat destul de bun. Judecaţi şi singuri:
"Scopul nostru este de asemenea şi activitatea în domeniul arhitecturii sustenabile, care deocamdată este încă nedezvoltată în Egipt. În viitor eu visez la materiale alternative pentru construcții verzi, care pot înlocui cele existente", - spune Samad.
"Aceste materiale ecologice sigure pot fi paia de orez, saci de sol, noroi sau pietre care acționează ca un material izolant, menţinând o temperatura rece în casă și reducând nevoia de aer condiționat. Izolarea îmbunătățită va reduce costurile pentru energie electrică şi va ajuta la reducerea întreruperilor forțate de energie electrică, care apar în mod regulat în timpul verii".
Sursa: facepla.net