Fiecare pas desculţ — un minute în plus de viaţă
Fiecare pas desculţ - un minute în plus de viaţă
Această frază aparţine faimosului om de ştiinţă-igienist german din secolul XIX-lea, Sebastian Kneipp, teoretician al mersului pe jos desculţ, care a propus această tehnică ca un instrument eficient pentru prevenirea şi tratarea multor boli.
În sugestiile sale privind ecologia umană, dlui a invocat, în special, fapte istorice. De exemplu, Socrate întotdeauna a mers desculţ, şi a cerut acest lucru de la discipolii săi, pentru că întotdeauna a considerat că mersul desculţ dezvoltă gândirea. Până la o vârstă înaintată adeptul acestei teorii a fost Lev Tolstoi, preferând iarba înrourată celorlalte. Astfel au procedat filozofului roman Seneca, iubita soţie a lui Napoleon Josephine de Beauharnais, Isadora Duncan şi multe alte persoane celebre.
În jurul fenomenului, chiar s-a dezvoltat o întreagă subcultură - barefuting, care a găsit sute de mii de adepţi în întreaga lume. În Germania, Belgia şi Olanda au deschis deja zeci de "parcuri pentru a merge desculţ" cu diferite tipuri de acoperire a solului. Care este, în sfârşit, motivul pentru astfel de preferinţe, şi cum le putem adapta la viaţă modernă?
De ce mersul pe jos este aşa de util?
Pe talpă se află mulţi termoreceptori (puncte de căldură şi de frig). Când omul merge desculţ, asupra tălpii influenţează iarba, solul, pietricele, provocând impulsuri care vin în creier. Aceste impulsuri reglementează mecanisme de secreţie internă, şi, prin urmare, un astfel de masaj la picioare poate aduce beneficii importante organismului.
Alternând suprafeţele calitativ diferite - tare, moale, ghimpoasă, rece, caldă şi aşa mai departe, puteţi selectiv să canalizaţi efectul direct asupra diferitelor procese fiziologice. Este cunoscut de mult timp faptul că între picioare şi căi respiratorii superioare există o conexiune puternică: la răcirea picioarelor se reduce şi temperatura nazofaringei mucoase, din care cauză omul non-călit poate prinde o răceală, cu secreţii nazale şi tuse. Anume acest lucru se întâmplă deseori la locuitorii din metropole: purtând pantofii tot timpul, ei obişnuiesc picioarele lor la un microclimat confortabil, privind treptat capacitatea la termoreglare naturală a receptorilor picioarelor (acelaşi lucru este valabil pentru îmbrăcăminte excesivă de caldă).
Potrivit academicianul Pavlov, pentru a se bucura de o sănătate bună, pur si simplu, nu trebuie să interferăm organismului să menţină temperatura optimă internă pentru viaţă - indiferent de fluctuaţiile de temperatură a mediului înconjurător (la urma urmei, nu trebuie să uităm că omul este creat cu sângele cald).
Daţi picioarelor dvs. o libertate de la "beneficiile" civilizaţiei - şi veţi fi sănătoşi!
Sursa: FacePla.net