ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fitoncidele vindecătoare sau de ce ne însănătoșim în pădure
 

De ce este atât de ușor și plăcut să respiri într-o pădure? În mare măsură, e acțiunea benefică a fitoncidelor produse de copaci.

Fitoncidele sunt substanțe antimicrobiene conținute în plante. Acestea includ terpenoide, alcooli, aldehide, eteri și alte substanțe capabile de a ucide sau inhiba creșterea și dezvoltarea altor organisme (în principal a bacteriilor și fungi). Fitoncidele plantelor au fost descoperite de savantul sovietic Boris Tokin în anii 30 ai secolului XX. Literal, cuvântul se traduce ca "plantele ucigașe" ( din greaca "fiton" - planta și latina "cido" – a ucide). Există o concepție greșită că fitoncidele sunt caracteristice unui anumit grup de plante, și anume coniferelor arborescente și arbustive. De fapt toate plantele produc fitoncide, deoarece acestea sunt unul din factorii majori a imunității sale naturale. În prezent, majoritatea oamenilor de știință numesc fitoncidele ”substanțe fitoorganice volatile emanate de plante”.

Mecanismul principal de acțiune a fitoncidelor implică formarea ozonidelor (ozonului săturat), care pot distruge structura ADN a microorganismelor; ca rezultat activitatea bactericidă a aerului crește de cel puțin 2-3 ori. Se deosebesc efectele bactericide și fungicide (asupra bacteriilor și ciupercilor), precum și un efect bacteriostatic și fungistatic (încetinarea ritmului de creștere și dezvoltare a microorganismelor respective). La majoritatea arborilor și arbuștilor capacitățile fitoncide cresc treptat din primăvară, atingând cele mai înalte valori vara (iunie-august), iar apoi scad. Bine-cunoscuta cetina de negi (brădișorul) în perioada sa de creștere activă, primăvara și vara, alocă 1,18-1,49 mg%/h, iar iarna numai 0,53 mg%/h.

Frunzele tinere de mesteacăn, alte foioase și acele de pin produc mai multe substanțe volatile decât frunzele formate mai târziu. Producerea fitoncidelor este, de asemenea, influențată de vremea de afară și unii factori de mediu. Astfel, creșterea temperaturii până la +20 ... +25 °C mărește concentrația fitoncidelor de aproape două ori.

Shishkin (pictorul renumit rus), probabil,  simțea efectele uimitoare a fitoncidelor și de aceea deseori picta în pădure.

Deci, plantați diverși arbori și arbuști, foioase și conifere, pentru a beneficia de efectul lor fitoncid curativ.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 12 octombrie 2014 10:49
Vizualizări: 8139

Citiţi de asemenea

Puteți să o încercați în caz de angină, precum și să o beți doar pentru prefilaxie...Pentru a prepara tinctura de ghim...
285
Copacii de măslin de 6.000 de ani din Bhopal, Liban, sînt cei mai vechi măslini din lume...
254
Viorica Cosmetic s-a alaturat campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin “Păstrează sănătatea. Fă testu...
356
Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
867