Floreasca Park câştiga premiul «Proiectul Verde al Anului»
Clădirea de birouri Floreasca Park, dezvoltată de Portland Trust a câştigat premiul „Proiectul Verde al Anului” în cadrul galei Premiilor RoGBC pentru Clădirile Verzi.
Floreasca Park a primit calificativul EXCELENT, potrivit standardelor BREEAM. Clădirea de birouri beneficiază de cel mai mare sistem subteran de pompe de căldură geotermală din România şi de un set important de tehnologii inovatoare verzi.
Sistemul subteran de pompe de căldură geotermal este primul sistem de acest gen adoptat în cadrul unui proiect de clădiri de birouri din Bucureşti, el producând economii financiare semnificative pentru a chiriaşi, de până la 40% mai puţină energia utilizată pentru încălzire şi răcire. Datorită tehnologiilor verzi inivative implementate la Floreasca Park proiectul are un impact redus asupra mediului înconjurător, prin reducerea semnificativă a amprentei de carbon”, se arată într-un comunicat al companiei.
Selecția câștigătorilor s-a realizat în baza unei aplicații online depuse pe platforma www.Construction21.eu, la una dintre categoriile disponibile și în urma unei jurizări multidisciplinare realizate de un grup de specialiști din domeniul construcțiilor, membri ai RoGBC.
Primăria Alba Iulia, Studium Green și E-Motion Electric printre câștigători
Apreciată în special pentru măsurile de reducere a emisiilor de CO₂, primăria Alba Iulia a fost distinsă cu premiul pentru Inițiativa Guvernamentală a Anului. Pentru recunoaşterea realizărilor în utilizarea energiilor regenerabile în anul 2013, municipiul Alba Iulia s-a clasat ca fiind cea mai bună municipalitate europeană din domeniul energiei regenerabile la categoria 20.000-100.000 de locuitori, fiind premiată în cadrul Ligii campionilor Surselor Regenerabile de Energie România pentru proiectul privind montarea a peste 1.700 de panouri fotovoltaice pe cele patru clădiri publice din oraş. De asemenea și Municipiul București a fost recunoscut in lista scurta a candidatilor pentru eforturile sale de a îmbunătăți capacitatea de deplasare a orașului, prin acțiuni specifice pentru a crea alei pietonale.
Premiul pentru Compania Sustenabilă a anului a fost acordat companiei Studium Green. Studium Green este primul dezvoltator din România care construieşte cladiri rezidentiale în conformitate cu standardul internațional pentru clădiri sustenabile, BREEAM. Până în prezent au fost finalizate cu succes două proiecte, însumând aproape 400 de apartamente si cu încă 350 sunt planificate care să atingă cel putin aceleași înalte standarde verzi.
Stațiile de încărcare i-au adus companiei E-Motion Electric premiul pentru Produsul Inovativ al Anului. Statiile E-Motion Electric pot încarca orice tip de vehicule electric, fie bicicleta, segway, scuter, maşină electrică, hibrid plug-in sau autobuz. Stațiile de încărcare electrice sunt concepute şi fabricate în România de către E-Motion Electric, prima companie dedicată 100% transportului electric şi infrastructurii de încărcare. Angajat în multiple demersuri sustenabile, E-Motion Electric a fost numit Furnizorul de Servicii Verzi al Anului.
Construirea unui sistem sustenabil care poate rezolva problema calităţii aerului în şcolile şi unităţile de învăţământ româneşti este scopul proiectului prezentat de catre Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul UTCB. Acest proiect a fost distins cu premiul pentru Inițiativa Educațională a Anului.
Am fost foarte încântat de gradul de implicare în îmbunătățirea performanțelor sustenabile regăsit la nivel de conducere în companiile, administrațiile locale și instituțiile de învățământ din România precum și de entuziasmul colegilor lor si a rezultatelor lor semnificative. Inițiativele lor confirmă faptul că ne mișcăm în direcția potrivită și ne încurajează să mergem mai departe. Avem mult de muncă si multe de făcut în România, dar eu sunt sigur ca progresul cladirilor verzi va fi o surpriză foarte plăcută pentru toată lumea”, a declarat Steven Borncamp, președintele Romania Green Building Council.