ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Flori si plante acvatice pentru un iaz curat




 

Foarte multi dintre noi detinem un iaz ornamental in gradina sau macar un mic biotop, un petic de oaza acvatica. Apa, din acest motiv, devine centrul de atractie al curtii. Nu este totuna, deci, ce aspect va avea iazul nostru.

Daca dimensiunea iazului sau biotopul este mic, atunci recomandarea noastra este sa gasiti plante acvatice care au un aspect mult mai atragator si din acest punct de vedere plantele selectate de calitate ar trebui sa fie alegerea buna (daca nu este vorba de cantitate, atunci sa fie calitate).
Daca iazul este mai mare sau/si bugetul este mai rastrans, atunci va trebui sa luati in considerare procurarea de plante din alte surse decat comertul.

O alternativa viabila - schimbul si cadoul

Aici doresc sa atrag atentia asupra experientei mele, adica schimbul sau cadoul de plante cu alti prieteni sau iubitori de gradina este o solutie foarte binevenita. Cine cauta gaseste intotdeauna o sursa. Forumurile de pe internet dezbat de multe ori aceste teme.
Nu este vorba de a cere cuiva sa smulga o planta inradacinata din iaz ci de a prinde momentul cand fiecare iaz trece prin perioada de intretinere.
Spre ex:
Nuferii care se transvazeaza, de obicei, primavara, se inmultesc prin segmentarea rizomilor in mai multe bucati si in foarte multe cazuri dimensiunea nuferilor cere cosmetizarea de primavara. In  2-3 ani volumul nuferilor va fi mult prea mare pentru iazul in care a fost plantat initial. Daca identificati din timp aceste surse veti avea ocazia sa le primiti cadou cu toata placerea, in loc sa fie aruncati in compost.
Un alt exemplu sunt plantele de tarm, gen papura, care scoate o sumedenie de stoloni care ies la suprafata in locuri nedorite in iaz si care, de obicei, sunt extirpate.
Pontederia infloreste tot anotimpul cald si are o sumedenie de seminte care pot fi utile pentru un iaz nou. Doar trebuie sa-i acordati timp suficient sa creasca.
Plantele plutitoare, gen salata sau zambila de apa sunt plante de sezon, nerezistand la temperaturile din tara noastra. Primavara sunt scumpe iar toamna le gasiti si gratuit.  Multi achizitioneaza aceste plante tocmai din considerente pragmatice, fiind considerate cele mai bune filtre naturale. Insa, dupa ce au extras substantele necesare si s-au inmultit vertiginos vor cadea in propria capcana, adica nu vor mai rezista concurentei si incep sa decada. Din moment ce ingalbenesc, foarte multi vor prefera sa le scoata din iaz. Oricum, aceste plante plutitoare se regenereaza foarte repede. Puteti incerca sa le iernati, daca aveti conditii de pastrare la o temperatura decenta.
Oxigenatoarele, ca si bradisul, cresc intr-un ritm extraordinar. Toti proprietarii de iazuri care au bradis sunt nevoiti sa le rareasca de mai multe ori pe ani.  Daca aceste plante sunt sanatoase, nu sunt invadate de matasea broastei, atunci puteti lua in calcul si aceasta varianta.

Nuferii, spre exemplu pot fi achizitionati in culori diferite, care de care mai frumoase. In natura nu prea exista decat nufarul comun alb (in special in Delta Dunarii dar si in unele lacuri mari). Eventual nufarul termal din Baile 1 Mai, dar acesta sunt ocrotite si, oricum, nu rezista intr-un iaz normal pe timpul iernii.

Exista si un soi de nufar - Nuphar Lutea - care nu prea arata atat de bine intr-un lac mic, din cauza dimensiunii considerabile pe care o va avea, la maturitate si nici nu este atat de estetic, dat fiind dimensiunea redusa a florilor. Repet, acesta nu este prea indicat pentru iazurile de dimensiuni mici.


Papura, (typha) exista in cantitati considerabile in flora spontana. Cu un pic de atentie gasiti si soiuri mai speciale, Chiar si dintre cele pitice.  Papura comuna, este prea mare pt iazuri mici.  In comert exista mai multe tipuri de papura, din care puteti alege.
Cresterea papurei este destul de puternica. Iarna va trebui sa le taiati deasupra luciului apei pentru ca altfel va face prea multa mizerie.
Este important sa le tineti sub control fiind destul de evaziv.
Papura se planteaza in grupuri bine definite.
Locul cel mai potrivit este in spatele iazului, adica in partea dinspre care nu obtureaza vizibilitatea, respectiv sud/west pentru a oferi protectie solara.

Stuful si trestia nu au ce cauta intr-un iaz decorativ izolat cu membrana.
Rizomii stufului sunt ca niste piroane care sparg cu usurinta nu numai membrana ci chiar si betonul.
In plus sunt si foarte mari.
Aceste plante evazive pot fi plantate doar in iazuri si helestee naturale, cu conditia ca rarirea lor sa poata fi efectuata la nevoie.
Nici aspectul lor nu este prea placut de la mica distanta.

Irisi sunt flori des intalnite in natura.
Canalele umede sunt puncte unde se gasesc cel mai usor.
Pot fi gasite si in padurile de langa rauri, unde exista posibilitatea de a fi inundate periodic.
Fata de irisii comuni, puteti procura mai multe soiuri de irisi, in culori diferite.
Este o planta foarte populara si recomandata tuturor.
Atentie la iazurile mici, existand specii care cresc prea mare si prea puternic.

 

Sursa: piscinenaturale.blogspot.com

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 27 ianuarie 2015 16:18
Vizualizări: 10803

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
88
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
221
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
344
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
444