ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Florile din zăpadă. Grădina Botanică după ninsorile din aprilie a devenit mai frumoasă şi mai puternică!

Titlul, desigur este exagerat, ca de altfel şi toate ştirile din presă, care anunţă că Grădina Botanică din Chişinău a pierit. Noi am fost la faţa locului şi îi putem calma pe toţi locuitorii şi oaspeţii capitalei că grădina botanică e în regulă, dar nu în totalitate. Acolo domneşte frumuseţea din aprilie, acoperită de zăpadă, cu o oarecare pierdere, dar nu haosul apocaliptic, despre care se afirmă în presă. Nu există nici un pericol şi fiecare poate veni pentru a ajuta la curăţirea copacilor de ramurile rupte.

În prezent, presa, la modul serios apreciază consecinţele stihiei, menţionînd că pagubele constituie 80% din copacii şi arbuşii decorativi din Grădina Botanică. Această informaţie a parvenit de la administraţia grădinii, care a mai menţionat că, reieşind din imposibilitatea de a primi vizitatori, grădina botatnică va fi închisă pe un termen nedeterminat, pînă la înlăturarea consecinţelor. Pe ce se bazează această măsură radicală? Jurnaliştii de la portalul ecology.md s-au interesat cum a fost posibil acest lucru şi de ce aceste informaţii se iau drept veridice de oameni, în timp ce concluziile respective nu au nimic în comun cu realitatea.

Partenerii noştri de la mişcarea de tineret „Voievod” şi Fondul de dezvoltare ecologică „Ecodava” au decis să ne ajute la soluţionarea problemei curăţirii Grădinii Botanice şi a organizat o întîlnire cu voluntarii. Întîlnirea va avea loc mâine, 25 aprilie, la ora 10.00, în faţa intrării centrale a Grădinii Botanice. Oamenii se vor aduna pentru a înlătura consecinţele calamităţii. Prosibil, că după aceasta nu vor mai fi anumite manipulări din partea administraţiei Grădinii Botanice faţă de bugetul municipiului Chişinău.

Asociaţiile „Voievod” şi „Ecodava” cheamă societatea să se alăture la acţiunile de salubrizare a teritoriului parcului, care a suferit în urma ninsorilor, care au căzut pe copacii din această zonă.

Noi am fost la faţa locului şi raportăm operativ că întreaga colecţie de copaci coniferi - brazi albaştri, cedrii siberieni şi libanezi, arborii de Ginkgo Biloba şi toate culturile multianuale de preţ din grădină - ce se considera drept cea mai bună din fosta URSSS, s-a păstrat intactă. Mândria şi patrimoniul republicii e în regulă, copacii înfloresc spre bucuria noastră, a tuturor celor care sînt îngrijoraţi de starea fondului nostru verde. Cele mai afectate au fost mestecenii, mălinul şi arbuştii, care vor fi curăţaţi mâine de voluntari. Dar nu-i nimic straşnic. Astea nu e o problemă. Grădina Botanică joacă în culori vii şi peisaje minunate.

Mai dorim să atragem atenţia cititorilor asupra faptului că omul cu toporul, care atentează asupra copacilor de pe străzile Chişinăului, este cu mult mai periculos decît calaimităţile şi anomaliile naturale.

Aceşti copaci din Grădina Botanică, au fost scurtaţi astfel până la dezlănţuirea stihiei…

Tăierea adâncă a platanilor, plopilor şi ienuperilor de pe străzile Chişinăului e un tablou dezolant, în care omul, la ordinul funcţionarilor a distrus până la 50% din fiecare copac. Asemenea arbori sânt mii. Şi nimeni nu s-a revoltat nici, în presă, nici în teritoriu. Defrişările pentru construcţia unei noi benzinării sau unui nou bloc, ce au loc peste tot în oraş, la fgel nu deranjează opinia publică. Asta nu e o problemă.

În cazul Grădinii Botanice este vorba despre zeci de copaci afectaţi. Aşa că vă chemăm să faceţi concluzii şi acţiuni corecte pe frontul luptei ecologice, în interesul populaţiei oraşului.

Fără a complica lucrurile, fotoreportajul nostru de la faţa locului şi de la întîlnirea de mâine de la curăţenie vă va permite să faceţi concluziile corecte şi va demonstra cît de minunată este natura şi cît de important este interacţiunea cu ea.

Să interacţionăm şi să calculăm interesele comune şi evaluările evenimentelor ce au loc. Asta pentru a găsi puncte comune şi poate undeva nu în totalitate, dar să controlăm situaţia, oferindu-i naturii posibilitatea de a ne da lecţii, pentru care noi ne putem pregăti lucrînd în grădină cu copacii.

Până mâine! Ne vedem la acţiunea ecologică”

Anna Kunţ

Citiţi de asemenea

Este lăudabil să întărești spiritul oamenilor și este dăunător să le subliniezi trăsăturile negative. Arătați unei perso...
276
Pe peretele din spate al templului Kom Ombo din Egipt se află un relief care înfățișează instrumente medicale utilizate ...
295
Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
623
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
650