ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fosta „măreție” a Mesoamericii
A fost cîndva în Mesoamerica, un popor care se considera primul apărut pe pămînt, el construia temple maiestuoase și palate luxoase. Pe scurt, se credea centrul universului, dar s-a întîmplat ceva neașteptat, civilizația lor s-a confruntat cu crize ecologice și apoi cu străinii, înarmaţi cu arme mortale. Astfel cultura acestui popor ales de Dumnezeu, a devenit o parte tăcută a apanajului istoric.

 

Google ne propune să facem o plimbare virtuală în domeniul istoric și cultural al Mesoamericii (America Centrală).

 

Chichen Itza

Chichen Itza - capitala statului Maya situată în Peninsula Yucatan (acum Mexicul), fondată in secolul 7 î.Hr. și pustiită în secolul al XII-lea. Cu privire la cauzele distrugerii Imperiului Maya, oamenii de știință dispută şi acum.

 

 

 

Uxmal

Uxmal este un alt oraș mare al Imperiului Maya, fondat în 1007. În perioada de glorie numărul populației orașului ajungea la 25.000 de oameni.

 

Kabah

Yagul - un complex de palate înălţate la sud de Uxmal. Toate clădirile au fost construite în secole VII-XI e.n.

 

Palenque

Palenque este un nume convenţional al unuia dintre cele mai mari oraşe Maya. Principalele clădiri din oraș au apărut în a. 600 e.n.

 

Tulum

Tulum este un oraș port bine conservat al civilizației Maya. Orașul a fost fondat în 1200 și a încetat să existe după apariţia spaniolilor. Tulum este foarte popular printre turişti.

 

Beka

Oraşul fort Maya înființat în a. 550 î.Hr. și abandonat în 1200 î.Hr.

 

Komalkalko

Komalkalko - oraş Maya fondat în 700-900 î.Hr.

 

Teotihuacan

Teotihuacan este cel mai vechi oraş din emisfera de vest, vîrsta lui este de aproximativ 2000 de ani (fondat in secolul II e.n.). Populația orașului în zilele sale de glorie 250-600 e.n. a constituit 200.000 de oameni.

 

Ksochikalko

Ksochikalko - fondat în 650 e.n. Oraşul şi-a atins apogeul după căderea Teotihuacan.

 

Yagul

Yagul - un alt punct de atracţie turistică al Americii pre-columbiană. Acest oraș a fost fondat de către Zapotecs (poporul indian din Mexic) în secolul 5 î.Hr.

 

Monte Alban

Monte Alban – cel mai vechi orașul din Mesoamerica (fondat în 500 î.Hr.), capitala civilizaţiei Zapotec.

 

Tula

Tula - capitala antică a poporului indian Toltec (familii de limbi uto-aztec) situat la 65 de kilometri de capitala mexicană Ciudad de Mexico.

 

Cholula

Cholula - un alt oraș indian din timpurile Toltecs, care este cunoscut în primul rînd datorită celei mai mari piramide din Mexic (77 m înălțime, lungimea fundaţiei constituie 440 m.)

 

Pakuime

Pakuime – o aşezare abandonată în care au locuit aproximativ 3500 de oameni, a căror apartenenţă etnică și lingvistică este disputată pînă în prezent.

 

Cuicuilco

Cuicuilco - cel mai vechi oraș din Valea Mexic, fondat în a. 700-150 e.n.

 

 

Sursa: priroda.su

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 27 august 2012 13:30
Vizualizări: 1786

Citiţi de asemenea

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii la nivel european privind eficiența energetică. În Republica Moldo...
43
Ai fost hipnotizat încă din copilărie că ascultarea propriei voci este schizofrenie. Iar să asculți profesoara care l-a ...
164
Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
418
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
548