Fraţii noştri, folosiţi pentru experimente? Spune «nu» experimentelor pe animale (+Video)
Fraţii noştri, folosiţi pentru experimente? Spune "nu" experimentelor pe animale (+Video)
Anual, în diferite experimente sunt ucişi în jur de 150 de milioane de animale. Testarea medicamentelor, cosmeticilor, produselor chimice de uz casnic, cercetările militare şi spaţiale, formarea medicilor. La Moscova s-a încheiat concursul "Ştiinţa fără cruzime": elevii în compunerile, poeziile şi desenele lor s-au pronunţat împotriva experimentelor pe animale.
Oponenţii experimentelor pe animale au fost întotdeauna, dar societatea a abordat serios problema în cauză numai în secolul trecut. Potrivit UE, în experimente sunt ucişi mai mult de 150 de milioane de animale pe an: 65% pentru testarea medicamentelor, 26% pentru cercetări fundamentale (medicină, cercetări militare şi spaţiale), 8% pentru testarea produselor cosmetice şi produselor chimice de uz casnic, 1% în timpul procesului de instruire . Acestea sunt date oficiale, dar realitatea este chiar mai grea : 79% din ţări, în care se efectuează experimente, nu fac nici un fel de dare de seamă.
Compania Huntingdon Life Sciences este cel mai mare laborator din Europa, dedicat experimentelor pe animale. Compania detine 70 mii de creaturi, inclusiv iepuri, pisici, hamsteri, câini, cobai, păsări şi maimuţe. Laboratorul există pe baza comenzilor, parvenite de la organizaţii comerciale mari, care produc bunuri de larg consum: tigări, produse chimice de uz casnic, pesticide, medicamente, erbicide, coloranţi şi aditivi alimentari, îndulcitori şi organismele modificate genetic (OMG). Se estimează că, la fiecare trei minute în cadrul HLS este ucis un animal, dar într-o zi se adună aproximativ 500 de cadavre.
Vivisecţia a căpătat proporţii monstruoase şi adesea lipsite de sens. Cât valorează numai testarea produselor cosmetice. Dar, nu de dragul salvării unei vieţi se jertfeşte o altă viaţă, însă pentru goana după frumuseţe si tinereţe. Sunt inumane experimente pe iepuri, atunci când le picură în ochi soluţii, utilizate în şampoane, rimel, produse chimice de uz casnic, şi apoi animale sunt observate pentru a stabili peste câte ore sau zile chimia le va arde pupile.
Aceleaşi experimente fără sens sunt efectuate în universităţi medicale. De ce să picurăm acid pe o broasca, când orice elev poate prezice reacţia şi fără experienţă - broasca va smuci laba.
- În cadrul procesul de instruire elevii se obişnuiesc cu sânge atunci, când este necesar să se sacrifice o creatură nevinovată - spune managerul proiectului din Centrul pentru Protecţia Drepturilor Animalelor "VITA" Constantin Sabinin. – Acest fapt afectează cariera unor persoane. Cruzimea dă la o parte oamenii, cu adevărat umani, care vor să ajute altor oameni şi animale. Confruntăndu-se cu cruzime în primul an, ei pur şi simplu părăsesc studiile. Potrivit statisticilor, ştiinţa pierde o mulţime de specialişti tocmai din cauza problemelor de etică. Iar cei, care rămân, se obişnuiesc cu iresponsabilitate şi cruzime. Omul poate face cu animale tot ce doreşte, fără nici un control. Eu vorbesc despre Rusia, deoarece acolo nu există nici o lege de reglementare.
A aduce la cunoştinţa oamenilor informaţia despre educaţia umană şi moduri alternative de cercetare în domeniul ştiinţei - este scopul concursului "Ştiinţa fără cruzime", care a fost realizat în comun de Centrul pentru Protecţia Drepturilor Animalelor "Vita" şi Comunitatea internaţională pentru educaţie umană (InterNICHE), Asociaţia Internaţională împotriva experimentelor dureroase pe animale (IAAPEA), Uniunea Britanică pentru abolirea vivisecţiei (BUAV) şi Societatea germană “Medicii împotriva experimentelor pe animale”( DAAE).
Dar însăşi ideea concursului a parvenit de la cadre didactice din şcoli, preocupate de educaţia morală a copiilor. Au fost desfăşurate lecţii speciale, la care copiilor au fost arătate filme " Educaţie humană " şi "Paradigma experimentală".
Ultimul film a fost arătat fragmentar şi numai în licee - prea multe imagini documentare sângeroase şi brutale. Apoi, copiii au discutat problema în clasă şi cu părinţii. În rezultat - câteva mii de lucrări au fost trimise la concurs, în categoriile "Compunere", "Poezie", "Desen" şi "Afiş". În total au participat la concurs elevii din 7 ţări, 105 oraşe şi 104 sate.
Pe alocuri naive, în culori sau desenate cu un cărbune simplu, lucrările participanţilor transmit toată durerea şi dezacordul cu brutalitatea iraţională.