ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Frigider subteran




 

Sarcina beciurilor este conservarea fructelor și legumelor în timpul iernii. Însă printre opțiuni de pivniță există structuri concepute pentru a păstra produsele alimentare în timpul verii. Așa - numita pivnița-ghețar, frigider subteran, în care temperatura joasă este menținută prin utilizarea gheții.

Pivnița-ghețar are multe avantaje în comparație cu alte beciuri convenționale, deoarece este potrivită pentru stocarea diferitelor produse în cantități mari.

În pivniță sunt două compartimente: cel de sus -  beci și cel de jos - depozit pentru gheață. Compartimentul inferior poate fi utilizat în întregime pentru depozitarea cartofilor și legumelor.

Locul pentru pivniță-ghețar se alege, dacă este posibil, uscat și înalt, mai bine cu sol nisipos. Un astfel de sol lasă să treacă ușor apa și se usucă rapid, ceea ce ușurează instalarea dispozitivului de impermeabilizare și drenajul apei topite.

Lucrările de excavație este cel mai bine de făcut manual, pentru a obține groapa de dimensiunea dorită cu pereții laterali intacți și fundul plat.

Dacă pivniță frigorifică este amenajată în soluri argiloase dense, atunci ar trebui să asigurați o protecție suplimentară împotriva condițiilor atmosferice și topirii ghețarilor în pivniță, drenajul apei care se poate acumula în golurile gropii sau între pereții pivniței și pantele de excavare a pământului. Tipul de impermeabilizare este selectat în funcție de condițiile locale. Aproape de pivniță mai bine săpați un șanț adânc de drenaj.

Pentru a colecta apa atmosferică nimerită în groapa, săpați în partea de jos jompuri de drenaj. Apa care se acumulează în groapa, se elimină afară. Dacă este necesar, săpați în jurul gropii un șanț de drenaj.

Холодильник под землей

Холодильник под землей

 

Frigiderul subteran sau pivnița frigorifică simplă nr.1 (cu o adâncime)

1 - baza de beton; 2 - impermeabilizarea ; 3 – pereții de pivniță (cărămida de 120 mm); 4 – strat de etanșare; 5 –depozit pentru gheață; 6 – placa de fund pentru acumularea apei topite; 7 - scara; 8 – gaura de acces; 9 - butoaie de murături.
 

În toate cazurile locul cel mai bun pentru pivnița frigorifică se alege astfel, încât nivelul apei subterane să nu ajungă mai aproape de 0,5 metri de baza pivniței. 

Холодильник под землей

Холодильник под землей

 

Frigider subteran sau pivnița frigorifică nr.2

1 - nisip grosier cu pietriș; 2 - strat de lut și paie; 3 - conducta de aerisire (de evacuare); 4 - conducta de aerisire ( de aspirație pentru ventilație) ; 5 – partea subterană a pereților de pivniță (la o jumătate de cărămidă ) ; 6 - pereții depozitului de gheață; 7 - țeava de scurgere a apei topite în spațiul de jos; 8 - acumulator pentru colectarea și eliminarea apei topite.
 

Pereții depozitului de gheață subteran este cel mai bine să construiți din beton impermeabil de 12-15 cm grosime. Compoziția betonului 1:2:4 din care o parte din ciment 300 sau 400 , 2 părți de nisip și 4 părți de pietriș, cu fracțiuni nu mai mari de 4-5 mm. Plasarea betonului în cofraj ar trebui să fie făcută fără întrerupere, pentru a evita punctele slabe care apar în rosturi de construcție.

Nu se recomandă să folosiți pentru pivnițe beton cu sticla solubilă, deoarece cu timpul sticla se spală din beton.

Partea superioară deasupra solului se construiește din cărămida roșie, cu o grosime a peretelui de 1-2 cărămizi și un mortar de ciment-nisip (1:3).

Hidroizolarea părților terestre se face din mastic bituminos fierbinte ( bitum cu umpluturi ) sau bitum pur de o grosime de două straturi de 2 mm pe suprafața
pre-chituită cu grund din bitum rece.

Pereții din partea subterană se fac cu izolație hidrofugă prin lipire și prin încleiere: pe un strat de bitum se pune ruberoid care este acoperit cu bitum fierbinte și  presărat cu nisip grosier uscat.

După efectuarea lucrărilor de hidroizolare, se face îndiguirea pereților exteriori. În zone cu clima caldă pivnița - ghețar se acoperă cu pământ pe care se însămânțează iarba sau se drapează gazonul. Îndiguirea va servi ca o izolație termică suplimentară. Grosimea terasamentului împreună cu ventilație asigură condițiile necesare de temperatură și de umiditate în depozit.

Gheața se colectează în vreme senină și rece. Bucăți de gheață trebuie să stea în aer liber timp de 2 zile.

Gheața se depozitează în bucăți mari, lacunele sunt umplute cu bucăți mici, și zăpadă amestecată cu sare grosieră. Deasupra se pune o folie de plastic, apoi un strat de rogojini sau paie de 15 cm grosime,cel mai bine de secară sau de grâu.

Pivniță este echipată cu două țevi de ventilație:  țeava de evacuare, plasată în apropiere de tavan, și țeava de aspirație care ar trebui să înceapă la 0,5 m deasupra podelii în pivniță. Înălțimea diferită a țevilor asigură o ventilație bună.

Deasupra ghețarului se construiește o cameră de depozitare, așa numita pivnița-ghețar care o funcție dublă: joacă rolul de izolație suplimentară și servește drept loc pentru depozitarea produselor. Folosiți pentru construcție un simplu cadru de lemn, acoperit cu lătunoi sau ardezie în interior și în afara cadrului, cu umplerea spațiului intermediar cu vata minerală, rumeguș, paie pentru izolare.
 

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 06 iunie 2014 15:34
Vizualizări: 7021

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
78
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
108
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
80
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
237