Fructe și legume exotice la dacea
Roșii, castraveți, cartofi ... Recent doar ele au "gospodărit" la dacea. Dar astăzi tot mai des apar misterioșii "străini", despre care bunicile noastre nici nu au auzit: vigna, bama, pepene cu coarne sau castravete african cu coarne (Cucumis metuliferus). Și cel mai uimitor este faptul că multe dintre aceste plante se dezvoltă bine chiar și în Siberia! Ce să mai vorbim despre suburbiile Moscovei ... Și toate - datorită eforturilor depuse de entuziaștii curioși și persistenți. Să vorbim în detaliu despre realizările lor.
Ladi Fingers
Este de înțeles de ce astfel au fost numiți strugurii, care reamintesc falangele grațioase ale femeilor. Cu toate acestea, este ciudat că același nume a fost dat plantei, care seamănă mai mult cu ghearele puternice ale animalelor de pradă ... Permiteți-mi să vă prezint – bama sau gombo, okra. Este cunoscut faptul că această plantă a fost cultivată de însuși Cehov la moșia lui Melihovo din regiunea Moscovei.
Această plantă anuală, adusă din Africa, atrage mulți grădinari amatori ruși. Mai întâi de toate – printr-o înflorire frumoasă, care durează timp de trei luni. Dupa ce apar păstăi de fasole. Și din ele ce bucate numai nu fac! Păstăile verzi sunt folosite pentru gătit tocănițe, supe și alte feluri de mâncare. Fructele crude delicate fac parte din salate dietetice, bogate în vitamine. Păstăile sunt conservate, marinate și nădușite, prăjite și fierte, uscate și congelate. Din boabele coapte prăjite se prepară cafea.
Bama iubește căldura și lumina, tolerează seceta. Prin urmare ea crește mai bine din răsaduri sau în sere. Pentru Rusia sunt potrivite soiuri cultivate special: Ladi Fingers, Catifea albă, Catifea verde, Cilindrii albi, Sona, Verdeață pitică. Planta produce fructe până în toamna târzie. Apropo, mai bine colectați păstăile în mănuși. Frunzele okrei sunt acoperite cu perile ghimpate care acționează asupra pielii aproape ca urzica.
Unii grădinari spun că gustul boabelor de okra este neobișnuit pentru noi. Felul de mâncare preparat semănă cu un produs vâscos. Însă această consistență este perfectă pentru sosuri și ca condiment pentru supe. Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din plantă este supa gumbo care seamănă cu o tocană. Pentru ea, veți avea nevoie de: legume (bama, roșii , ardei gras, ceapa), carne (de pui, șuncă , cârnați) sau fructe de mare.
Zhminda
Dacă v-ați plictisit de fructe de padure obișnuite, încercați ceva nou . De exemplu, spanacul de căpșuni sau zhminda . Cultura poate fi semănată înainte de iarnă și atunci în primăvara devreme veți avea o planta verde pentru salate. Mai târziu, arbuștii mici sunt acoperiți frumos cu fructele mici și suculente . După formă ele seamănă cu zmeură și după gust – cu agude.
Dar nu vă grăbiți să achiziționați ... această buruiană persistentă. Da, mulți oameni cred că cu această plantă nu este de glumit și râsul poate aduce plânsul, plantați, iar apoi nu veți scăpa de ea! În apărarea zhmindei putem spune că ea aparține la familia Chenopodiacee. Astfel căpșunele luminoase sunt o ruda apropiată de spanac obișnuit și sfeclă. Și ce dulceață gustoasă putem obține din fructele zhmindei!
Zmeura-Blackberry
Ce este zmeură și mure, toată lumea știe. Dar despre o astfel de plantă, ca zmeura-Blackberry sau mure boysen, puțini oameni au auzit. După cum sugerează și numele, această plantă străină cu un gust uimitor de dulce și acru al fructelor este un hibrid de două plante. Spre deosebire de strămoșii, zmeura-Blackberry - fara ghimpi și cu fructe foarte mari!Dintr-o singură tufă putem colecta până la 4 kg de cultură, cu unele soiuri - și toate cele zece! În suburbiile Moscovei fructele se coc la sfârșitul verii, și cu ele ne putem îndulci până la înghețuri. Arbuștii pot crește într-un singur loc, fără transplantare 10-15 ani. Și ce e bine – este putin probabil că vă veți confrunta cu orice boli sau dăunători!
Tartacuta sau lagenaria
În jurul acestei culturi s-au compus mai multe legende. Se spune că fructul copt nu se rupe, ci se taie din el la fel de mult cât aveți nevoie. Și se presupune că tartacuta nu se va strica, ci va continua să crească. Este uimitor, nu-i așa ?
La sigur, că ați privit filme western americane. Ați atras atenția la ploștile neobișnuite ale eroilor? Acestea au fost fabricate din lagenaria. Nu în zădar lagenaria este numită calabash îmbuteliat. Leguma poate crește până la doi metri, forma fructelor este bizară. Ele arată sau ca o minge, sau ca o sticlă ... Tineți minte ca unele soiuri de lagenaria nu sunt potrivite pentru alimentație.
Apropo, planta este de asemenea numită castravete indian și dovlecel vietnamez . Și pentru un motiv bun : tinerele fructe după gust cu adevarat seamănă cu castravete și cele crescute – cu dovlecei. Lagenaria este un produs medicinal. Cu ajutorul ei oamenii tratează ficatul, stomacul, rinichii, intestinele, luptă cu obezitatea și scleroza.
Această cultură este din familia cucurbitaceelor, termofilă, se cultivă prin rasad. Lagenaria este îngrijită ca orice dovleac. Însă, spre deosebire de dovleacul obișnuit, această plantă este plantată sub arbori sau lângă spaliere. După ce liana va încolăci suportul, fructele vor suspenda frumos.
Creștem ... șerpi ?
Nu-i invidiez pe persoanele care vor vedea această planta pentru prima dată. Ea seamănă cu un șarpe ce se zvârcolește! Prin urmare, trihozantul este numit de asemenea castravete-șarpe. Trebuie să menționăm a parte florile - fulgi de zăpadă cu o aromă irezistibilă, demne de pensula unui artist!
Plantă este crescută ca un castravete obișnuit. Un sfat – legați strans planta de sprijinul său. În alimentație sunt folosite fructe necoapte. De la o plantă se strânge până la 25 de bucăți pe sezon! Fructele sunt fierte, prăjite, conservate, consumate crude. După gust seamănă cu un castravete, se adaugă un gust particular de ridiche dulce.
Planta este cultivată în sol deschis, sere, într-o încăpere pe pervazul ferestrei. Dacă doriți ca fructele să fie drepte, legați o greutate mică de vârful unui castravete tânăr.
Castravete roșu
Tladianta dubioasă este cunoscută ca o buruiană dăunătoare. Această liană perenă ciudată din familia cucurbitaceelor este adesea folosită ca planta ornamentală. În timpul înfloririi și roadei tladianta este pur și simplu superbă!
Cu toate acestea, fructele ei nu sunt numai comestibile, ci de asemenea foarte dulci și suculente. Similare cu kiwi. Ele sunt consumate în stare proaspătă sau din ele se prepară gem, dulceață, conserve cum ar fi castraveți.
Tladianta se simte bine lângă ziduri și garduri. Planta se înmulțește prin semințe și tuberculi. În cazul din urmă castravete roșu este plantat înainte de venirea iernii sau la începutul primăverii.
Totul este bun pentru mâncare!
Chayote, deși este numit cacastravete mexican, dar este un alt reprezentant al familiei bogate de Cucurbitaceae. Spre deosebire de alte soiuri, planta are tuberculi asemănători cu cartofi. O altă diferență - în regiunile calde chayote este cultivat ca o plantă perenă. Anume la astfel de plante de 2-3 - ani și cresc tuberculii.
Chayote dă o recoltă bună - pe sezon în medie 50-80 de fructe de o greutate de o jumătate de kilogram. De la o singură tufă! După gust fructele seamănă cu dovleac. Ele sunt utilizate crude, sărate, marinate, prăjite, fierte, după curățarea pielii sunt folosite în sosuri și supe. Coapte sau fierte, seamănă cu cartofi. Și lăstarii tineri ale plantei sunt comestibili.
În Rusia chayote este crescut ca o plantă anuală . Dacă veți sădi chayote într-o seră, în al doilea an de la fiecare plantă puteți colecta până la 300 de fructe! În sol deschis această liană de creștere rapidă decorează garduri și foișoare. Este puțin probabil că în suburbiile Moscovei veți obține fructe coapte, în schimb veți putea bucura de lăstarii tineri, care sunt preparați ca sparanghel.
Castravete la modă
Kiwano sau Cucumis metuliferus. De această plantă alpină s-au "îmbălnăvit" mulți grădinari amatori. Un alt reprezentant al familiei cucurbitaceelor, ca și multe alte rude, este universal . Fructe tinere sunt consumate crude, recoltate pentru iarnă. O plantă matură are piele cu un strat gros de ceară . Datorită lui, fructele pot fi depozitate timp de șase luni. Sucul răcoritor plăcut al plantei, similar cu o banană, este utilizat la prepararea iaurturilor. Apropo, sucul plantei vindecă bine rănile. Când fructul este copt, el este tăiat în jumătate, iar interiorul este scos cu lingura. Din această masă se prepară cocteiluri, ea se adaugă la salate.
Kiwano crește în Noua Zeelandă și Israel. Însă plantele cultivate din semințe luate de la fructele importate din aceste țări în condițiile noastre nu vor da roadă. Oamenii de știință ruși au cultivat un soi de maturitate timpurie "Green Dragon". Fructele se coc după două luni de plantare. Plantele sunt cultivate prin rasad în ghiveci. La o vârsta de 1 lună planta este sădită sub un film până la 20-25 mai, în caz de îngheț sau în sol deschis - la începutul lunii iunie. Cultura este rezistentă la multe boli și dăunători.
Carne vegetală
Vigna – o altă liană alpină leguminoasă. Planta este răspândită pe o scară largă în Asia de Sud - Est . Acolo cresc mai mult de sute de soiuri. Însă în condițiile Rusiei supraviețuiesc doar aproximativ 5 % . Oamenii de stiință ruși au cultivat două dintre soiuri cele mai rezistente - "Yunnan" și "Dimensiunea siberiană" (Сибирскйи размер). Ambele soiuri sunt foarte productive. Boabele asemănătoare cu fasole-sparanghel cresc până la 1 metru lungime. Imaginați-vă cum de spalier este agățat ceva de genul spaghetti!
Fructele conțin o mulțime de proteine. Așa că vigna este un substitut vegetal pentru carne. Prin urmare, în Indonezia vigna este numită "carnea săracilor". Fructele sunt folosite în diferite moduri: prăjite, fierte, conservate, congelate. Pentru a avea o multime de boabe la dacha, este de ajuns să plantați doar o pereche de plante vigna.Planțați într-o seră și până în toamnă veți avea un produs sănătos și gustos!
Planta zeilor
Anume astfel a fost numită în India o liană perenă frumoasă din familia Cucurbitaceae - Momordika. Această plantă cu fructe comestibile este de asemenea un decor frumos pentru balcoane, ferestre, garduri, foișoare. Pentru fructe coapte este suficientă și o vară scurtă. Frunzele tinere și lăstarii sunt folosite în salate, supe , borș. Fructe de momordika sunt prăjite, din ele fac chips-uri, bere, băuturi.
Momordika vindecă aproape toate bolile. Ea se luptă cu tensiunea arterială crescută, incetineste procesul de îmbătrânire, tratează dureri de cap, vindecă arsuri, depresie, reduce riscul de accident vascular cerebral și atacul de cord. In medicină sunt utilizate toate părțile plantei - de la rădăcini până la la semințe.
Tinctura din fructe de momordika este foarte bună pentru răceli, tuse , temperatură și reumatism. Fructe se curăță de semințe, se taie în bucăți mici și se pun într-un borcan de trei litri. Turnați vodcă deasupra ( 0,5 L) și închideți capacul. Lăsați într -un loc întunecos și rece timp de două săptămâni. Tinctura se bea pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă: 1 linguriță de trei ori pe zi. Curs - trei zile.