Fructele și legumele de azi sunt mult mai sărace în vitamine și minerale
Calitatea fructelor si legumelor s-au schimbat dramatic in ultimii 60 de ani, deoarece in anii 1950, culturile agricole ne ofereau mai multi nutrienti decat culturile din ziua de azi.
De fapt, fructele de pe un singur piersic cultivat in 1950 aveau aceeasi cantitate de vitamina A cat au fructele a 53 piersici ecologici cultivati azi. Solul de astazi s-a epuizat in nutrienti datorita pulverizarii de substante chimice, ingrasaminte, pesticide de-a lungul deceniilor. Sistemul modern de agricultura conventionala nu a ajutat de fel si pentru a reface solurile epuizate in nutrienti, trebuie ca acest sistem sa se schimbe radical.
In 2004, la Universitatea din Texas, o echipa de cercetatori a studiat 43 de fructe si legume diferite, atat din 1950 cat si din 1999. Ei au descoperit un declin serios in acest interval de timp, privind cantitatea de proteine, calciu, fosfor, fier, si riboflavina (vitamina B2). Cercetatorul Donald David, spune ca soiurile noi ofera producatii mai mari, rezistenta mai buna la boli sau la daunatori si o adaptabilitate crescuta la schimbarile climatice dar au o capacitate scazuta de absortie a nutrientilor din sol.
Asociatia Consumatorilor de Produse Organice din SUA, confirma declinul de nutritie ale produselor alimentare horticole si se intreaba daca nu reprezinta acest fapt o cauza a cresterii rapide a bolilor cronice. Membrii asociatiei spun ca solul nu mai trebuie sa fie contaminat cu substante chimice. Chiar daca contin mai putini nutrienti nu trebuie sa renuntam deloc la consumul de legume si fructe, ba din contra sa consumam mai multe pentru ca sunt extraordinare si sunt surse bogate de substante nutritive si fitochimicale benefice. Si pe deasupra ne ajuta enorm sa redevenim supli, sanatosi si cu pofta nebuna de viata.
Sursa: gazetadeagricultura.info