ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

“Frunza artificiala” ar putea rezolva problema energiei prin fotosinteza




 

 

 

Sa ne imaginam o frunza artificiala capabila de fotosinteza, care poate prelua lumina direct de la Soare si care poate asigura necesarul de energie curata pentru casele si mijloacele noastre de transport, conform unui material publicat de ABC News.

 

Nu este vorba despre o idee care sa tina de viitorul indepartat. Acest concept este deja transpus in realitate si un film documentar pe aceasta tema a castigat premiul juriului la GE Focus Forward Film Competition, scrie Agerpres.

Scurtmetrajul lui Jared P. Scott si al lui Kelly Nyks, “The Artificial Leaf” (Frunza artificiala) ne face cunostinta cu chimistul Daniel Nocera, inventatorul frunzei artificiale, un dispozitiv despre care el spune ca poate oferi energia de care avem toti nevoie.

“Realitatea este mai bizara decat fictiunea”, a declarat Kelly Nyks, partener in cadrul PF Pictures pentru ABC News. “Mi se pare extraordinar faptul ca Dan a aplicat aceasta stiinta intr-o modalitate in care poate rezolva problema energiei la scara planetara”, a mai adaugat el.

Frunza lui Nocera este pur si simplu o suprafata din silicon acoperita cu catalizatori care se folosesc de lumina solara pentru a descompune moleculele de apa in elementele componente, oxigen si hidrogen. “Nu face decat sa imite fotosinteza”, sustine Nocera.

Gazele rezultate din descompunerea moleculelor de apa pot fi transformate in combustibil care poate produce energie in celulele de energie. Acest dispozitiv poate deja sa fie folosit ca o alternativa la reteaua centralizata de energie electrica.

La nivel mondial, peste 1,6 miliarde de oameni traiesc fara sa aiba acces la energie electrica, iar 2,6 milioane de oameni traiesc fara sa aiba acces la surse ecologice de combustibil pentru a-si prepara hrana.

“Acesta este modelul: Vom avea un sistem energetic individualizat (…) Cu ajutorul acestor frunze care folosesc doar lumina si apa putem sa ne deconectam de la reteaua de energie electrica”, mai sustine Nocera.

Doar cu ajutorul frunzei artificiale, una sau doua sticle de apa si lumina solara sunt suficiente pentru a asigura necesarul energetic al unei case mici. Insa costurile sunt inca o problema.

Frunza artificiala este mai ieftina decat panourile solare, dar este totusi destul de scumpa. Hidrogenul obtinut de la panouri solare si o instalatia de hidroliza are pretul de 7 dolari pe kilogram, in timp ce frunza artificiala il produce la pretul de 6,5 dolari pe kilogram.

Daniel Nocera cauta modalitati de a scadea pretul de productie al hidrogenului, pentru ca dispozitivul sau sa fie disponibil unei categorii mai mari de oameni. Recent el a inlocuit cu succes catalizatorul din platina care produce hidrogen gazos cu un catalist mai ieftin dintr-un aliaj de nichel-molibdem-zinc. De asemenea, el cauta si modalitati pentru a reduce cantitatea necesara de silicon.

Jared P. Scott si Kelly Nyks si-au exprimat speranta ca ‘frunza artificiala’ va atrage atentia publicului ca exista solutii pentru rezolvarea problemei energetice.

 

 

 

Sursa: ecomagazin.ro

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 03 iulie 2013 15:33
Vizualizări: 2367

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
79
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
55
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
120
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
100