Frunzele de cătină! E timpul să le culegem!
În stare uscată, ele se infuzează ca ceai și se beau în cazul hipertensiunii arteriale, dereglări gastrointestinale, hipovitaminoză, răceli, iar în stare proaspătă se utilizează în loc de pătrunjel sau mărar, pentru a presăra bucatele.
1. Infuzia din frunze de cătină se folosesc în cazul maladiilor articulațiilor ( se fierbe 1 lingură de frunze mărunțite de cătină timp de 10 minute într-un pahar cu apă, se administrează cîte ½ de pahar de 2 ori pe zi).
2. Ceai din cătină în cazul hipovitaminozei
5 g de frunze uscate se infuzează cu 1 pahar de uncrop.
3. În cazul dereglărilor gastrointestinale se administrează un decoct din frunze și crenguțe de cătină.
4. În cazul maladiilor pielii se fac băi cu infuzie din crenguțe de cătină.
5. În frunzele și fructele de cătină se conțin cumarine, ce previn apariția trombelor în vasele sanguine.
7. În cazul răcelilor puteți face ceai din frunze de cătină, flori de mușețel și sunătoare, în proporții egale.
8. Ceaiul din frunze de cătină este eficient în cazul stomatitelor și periodontitei.
9. Decoctul din frunze de cătină se bea în cazul diabetului zaharat (inclusiv cu complicații vasculare), anemiei, ulcerului gastric, maladiilor ficatului, răcelilor, aterosclerozei și hipertensiunii.
10. Frunzele de cătină se aplică în cazul conținutului ridicat de colesterol, precum și al obezității.