Fumatul la copii
"Am vrut să încerc", "Prietenii m-au impus!", "Am fost curios!" - sunt răspunsurile copiilor la întrebarea : "De ce te-ai apucat de fumat?" Și în prezent, problema fumatului printre copii este acută ca niciodată, deoarece statisticile, din păcate, prezintă date destul de dezamăgitoare. Astfel, în 30 la sută de cazuri, copiii fac prima tragere în piept la vîrsta de șase pînă la nouă ani, alţi 30 la sută dintre copii, la o vîrstă de 12 ani au o experiență de fumat de doi ani și 24 la sută din adolescenţi, fumează regulat.
Cauzele fumatului la copii
Copiii încep sa fumeze sub influența unuia dintre cei doi factori prezenţi în cadrul familiei și cercului social al copilului:
Astfel, un copil poate începe să fumeze dacă părinţii lui sunt afectaţi de această dependență dezastruoasă. Pentru copil, părinții sunt un exemplu de urmat și pentru a părea mai matur, copilul poate începe să fumeze.
O altă cauză este adesea influența negativă a prietenilor. Dacă copilul se află în cercul altor copii care sunt deja, dependenţi de nicotină, atunci mai devreme sau mai tîrziu copilul, de asemenea, va dori să încerce o țigară sau poate fi impus, să facă acest lucru.
Efectele fumatului
Desigur, în primul rînd, fumatul poate declanșa dezvoltarea diverselor maladii, cum ar fi astmul, insuficienţa cardiacă, diverse tumori, perturbarea sistemului nervos.
În plus, nicotina afectează negativ asupra creșterii și dezvoltării organismului încă neformat la copii, fumul de tutun și componentele lui (toxine, gudron) provoacă anoxemie, ceea ce duce la moartea celulelor creierului. În consecință, la un atac regulat de nicotină asupra organismului în creștere, se începe atrofierea celulelor creierului şi celulelor nervoase, ceea ce amenință capacităţile mentale ale copilului.
Cît privește efectul nicotinei asupra sistemului nervos al copilului, acesta este mult mai mare decît impactul asupra organismului unui adult, ceea ce înseamnă că disfuncțiile diverse ale corpului și patologiile, se vor dezvolta în organismul copilului mai repede.
În general, fumatul la copii este mai periculos decît fumatul printre adulţi din mai multe motive. De exemplu, ţesutul pulmonar şi al vaselor sangvine la copii este mai subtil, acest lucru înseamnă că toate substanțele nocive care intră împreună cu fumul de ţigară în organismul copilului, se vor absorbi complet.
Cum să prevenim fumatul la copii?
Dacă doriți să preveniţi fumatul la copil, este necesar de la o vîrstă fragedă să luaţi măsuri cuvenite. În primul rînd, să purtaţi discuţii periodice privind pericolul fumatului, volumul informațiilor și forma depunerii acestora ar trebui să depindă de vîrsta copilului. Dacă fumaţi, încercați să ascundeţi acest lucru faţă de copil sau cel puţin, să nu afişaţi dependența dvs de acest viciu. Pe măsura creşterii copilului, verificaţi mediul lui şi dacă cineva din prieteni trezeşte neîncredere, nu ezitaţi să spuneţi acest lucru deschis şi la dorinţă, încercați să protejaţi copilul dvs de la comunicare cu un astfel de prieten.
Sursa: bienhealth.com