ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gaiola, insula blestemată
 

Gaiola, în traducere liberă “Mica peșteră”,  reprezintă o insulă de mici dimensiuni localizată în Golful Napoli, Italia. Aceasta se află la distanță mică față de țărm, la doar 30 m și este cuprinsă în teritoriul ce se întinde pe 42 de hectare al Parcului Subacvatic Gaiola.

Gaiola este practic alcătuită din două insule legate de un pod ce pare gata-gata să se năruie în orice clipă. Una dintre insule este nelocuită iar pe cealaltă este situată o vilă construită la mijlocul secolului al XIX-lea.

Гайола

Гайола

 

Însă ce este atât de special la această insulă?

Gaiola, inițial numită în trecut Euplea, după numele unui mic templu dedicat zeiței Venus Euplea, este considerată o “bijuterie” a patrimoniului peisagistic italian și se spune că poetul Virgil a locuit aici. Pe insulă încă se pot vedea ruinele romane, în prezent ele reprezentând adăpost pentru animalele marine.  Legendele spun că pe această insulă obișnuiau să aibă loc ritualuri, să se predea artele magice și să se prepare poțiuni ce erau ulterior deversate în apă. Poluând-o, poțiunile dădeau astfel naștere unui blestem puternic ce se arunca asupra tuturor persoanelor ce locuiau o perioadă îndelungată aici.

Гайола

 

Coincidență sau nu persoanele care au trăit de-a lungul timpului aici au suferit tot felul de incidente neplăcute. Seria acestor incidente a apărut în 1920 când proprietarul de atunci, elvețianul Hans Braun, a fost găsit ucis și învelit într-o pătură, iar la scurt timp soția sa și-a găsit sfârșitul înecată în apele mării. Următorul proprietar, neamțul Otto Grunback, a murit de atac de cord în timp ce se afla pe insulă. Alt proprietar, farmacistul Maurice Yves-Sandoz, a sfârșit într-un spital de boli psihice, unde și-a luat viața. Următorii proprietari au avut tot felul de necazuri: fie au dat faliment, fie rudele acestora au murit subit,  fie au fost răpite sau au ajuns la închisoare din cauza unor datorii colosale.

Гайола

 

În prezent insula Gaiola a devenit proprietatea regiunii Campania și este de la sine înțeles de ce, de aproape 40 de ani, vila este nelocuită.
 

 

Sursa

Miercuri, 07 mai 2014
Vizualizări: 1937

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
491
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
202
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
278
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
151