Gânduri ecologice şi idei ecologice. Oare nu sunt trucuri ecologice?
Gânduri ecologice şi idei ecologice. Oare nu sunt trucuri ecologice?
"Noi nu numai am moştenit acest pământ de la strămoşii noştri, în primul rând, noi l-am împrumutat de la urmaşii noştri ..."
Extras din "Povestea despre păduri" lui C.Paustovski, scrisă în 1948.
"O Josnicie! O scârbă monstruoasă! Cine a dat omului dreptul de a mutila şi a desfigura Pământul, pentru ca cineva să-şi numere banii? Sunt lucruri care nu se evaluează nici cu ruble, nici cu miliarde de ruble. Oare este într-adevăr atât de dificil de înţeles acolo, acestor oameni de stat "foarte înţelepţi" că puterea ţării nu constiuie doar o avere materială, dar şi sufletul poporului! Cu cât mai mare, mai liber este acest suflet, cu atât mai multă măreţie şi putere obţine statul. Şi ce redă amploarea spiritului uman, dacă nu această natură uimitoare!" Ea trebuie să fie protejată, cum protejăm însăşi viaţa omului. Urmaşii nu ne vor ierta distrugerea Pământul, profanarea lucrurilor, care, pe bună dreptate, aparţin nu numai nouă, ci şi lor. Iată unde sunt “taţii ruinaţi”!...
După viaţa noastră va veni viaţa tinerilor - mii de alte fete şi băieţi. De dragul lor, ar trebui să lucrăm, să depăşim dificultăţile şi să învingem, pentru a lăsa drept moştenire acest Pământ iubit, pădurile măreţe, aerul curat, câmpiile bogate, munca rezonabilă – totul redă vieţii sens şi bucurie.
Pe mâinile lor lăsăm toate realizarile din viaţa noastră, inima noastră. Şi cel mai mare premiu - în conştiinţă - că aceste mâini vor purta cu grijă tot ce am facut, vor duce la generaţii noi şi timpuri fericiţi. " .
Actualitatea subiectului ridicat de către autor a crescut în prezent de mai multe ori, precum şi a crescut, în mod repetat, zona pădurilor tăiate. Pădurile continuă să fie tăiate cu o viteză îngrozitoare, iar noi continuăm să "ne acoperim" cu plastic, cu deşeurile produselor petroliere, şi cu o grămadă de deşeuri solide de uz casnic. A câta oară se pune întrebarea: homo este sapiens sau nu prea? Mai degrabă – déjà nu este ... Viaţă tuturor creaturilor vii de pe Planetă - plantelor şi animalelor – este un serviciu altruist urmaşilor. Dar cum să numim pe cei care, conştient sau inconştient, creează condiţii insuportabile de viaţă pentru descendenţii lor, şi îi lipsesc de dreptul la o viaţă decentă, fericită pe această planetă frumoasă? Ei înşişi se numesc "oamenii civilizaţi". De aici concluzia : "omul civilizat" la ziua de azi este o creatură cea mai iraţională de pe Planetă - un parazit, o celula canceroasă pe corpul Universului, sensul de existenţă al căruia se reduce la două lucruri - să mănânce si să murdărească, iar apoi să moară din cauza murdăriilor lui, produselor de activitate biologică. "Omul civilizat" este un consumator, care ia de la viaţă "totul", dar lui Viaţă nu restituie nimic. El doar devoră fără minte Pământul lui, îşi omoară Mama. Amintiţi-vă, în "Avatar" - "ei au ucis-o pe Mama lor" ... Quo vadis "omul civilizat "?...
Dar totul nu este aşa de rău, şi nu totul este pierdut. "Dacă a rămas capacitatea de a respira liber – înseamnă că, probabil lucrurile se pot schimba! Fiecare dintre noi întotdeauna a avut şi o are şi acum, posibilitatea de a alege - cine să fie, pentru cine şi pentru ce are de lucrat:
Să fie un consumator sau un creator,
Să lucreze pentru autodistrugere sau renaştere şi evoluţia proprie,
Să lucreze pentru corporaţii şi firme, care distrug planeta, sau să lucreze pentru binele Patriei lor, poporului, Universului.
O modalitate de a recâştiga statutul de fiinţă raţională – este o întoarcere la natură cu pocăinţă, aidoma copiilor risipitori care se întorc la Mama lor, izvoarele lor, să ne amintim pentru ce suntem aici. Să distrugem casa noastră comună sau să o decorăm - să îmbunătăţim habitatul nostru?
Testul ecologic:
În fiecare zi răspundeţi cinstit pentru dvs. înşivă la o simplă întrebare: "Cum am perfecţionat astăzi Universul meu?"
Iată note (în rusă) unde puteţi găsi sfaturi utile sau aluzii celor care s-au angajat, în mod serios, în îmbunătăţirea Planetei lor:
ei şi-au dat seama că civilizaţia a ajuns la un impas, ieşirea din care fiecare ar trebui să o găsească singur
ei trăiesc fără gunoi
ei sădesc câte 600 sau mai multe copaci pe an
ei au declarat boicot corporaţiilor transnaţionale şi tuturor mărfurilor şi serviciilor care aduc prejudicii naturii
ei nu folosesc aparate de uz casnic
ei muncesc nu doar pentru bani, ei se ocupă cu lucrul dorit, care înnobilezează Planeta şi aduce satisfacţie spirituală
ei nu folosesc detergenţi chimici şi cosmetice
ei nu folosesc periuţe de dinţi şi pastă de dinţi
ei sunt vegetarieni, vegani şi alchimici (dietă crudă- trad.)
ei utilizează detergenţi bio ecologici
ei merg la cumpărături cu sacile lor ecologice din ţesături sau pungi de hârtie, furoshiki
(ambalaj tradiţional de pânză japonez – trad.)
ei trăiesc fără electricitate
ei folosesc surse alternative de energie
ei singuri asamlează vehicule electrice, inventează maşini de spălat, care funcţionează fără energie electrică
ei încearcă să facă totul cu mâinile lor, le place să poartă hainele, confecţionate cu mâinile proprii cu dragoste
fiecare dimineaţă se începe magic, "ecologic". Această dimineaţă poate fi numită cu adevarat bună!
ei au plecat din oraşe şi trăiesc în sate, înfiinţează comunităţile lor, aşezările ecologice, moşiile, pentru că sunt siguri că oraşul nu este potrivit pentru viaţă
Ei preţuiesc apa, electricitatea, hârtia
ei însuşesc agricultura organică, permacultura (Permacultura este o modalitate de proiectare şi design a aşezărilor umane şi a sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relaţiilor ce există în ecosistemele naturale. – trad.)
ei cumpără mărfuri cu adevărat ecologice în toate privinţele
pentru ei nu există conceptul de “modă”
ei duc un mod de viaţă sănătos, se călesc şi nu au nevoie de medici, spitale, businessul farmaceutic, farmacii, medicamente şi alte gunoaie farmaceutice
ei nasc copiii lor la domiciliu
ei construiesc case ecologice – din saman, blocuri de paie, lemn, şi chiar bordeie
ei nu se uită deloc la TV
ei gândesc pozitiv, optimist şi, în fiecare caz pot vedea în beneficiul
aceştea sunt numiţi "nebuni" pentru conduita lor ciudată, stranie, din punct de vedere al “omului civilizat ordinar” "Ei bine, ce se consideră normal", - râd ei, fiind de părere, că modul de viaţă civilizat al orăşenilor distruge umanitatea şi natura.
Pe acest site veţi gasi o multime de idei simple şi accesibile pentru fiecare: cum să facem Planeta noastră mai bună. Puteţi adăuga planeta personală ! Puteţi participa la crearea hărţilor a punctelor de primire a materiei prime reciclată. Puteţi găsi pur şi simplu tovarăşi de idei, îndragostiţi de natură aşa ca noi şi voi!