ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gard viu cu creştere rapidă din butași




 

Aproape toate plantele au butaşi (un butaş sau o parte din el) capabili să dea rădăcini!

 

 

Se înrădăcinează atât butașii lignificaţi, cât şi cei verzi (tineri). Se pot înrădăcina chiar şi plantele coniferele, deşi înrădăcinarea lor cauzează unele dificultăți și probleme.

Există plante despre care putem spune: "am introdus în pământ şi peste o săptămână planta a înverzit". La aceşti norocoşi se referă: mesteacăn, salcie, alun, plop, arin.

Pentru butaşi, folosiţi mai bine lăstarii maturi puternici de un an (salcie și plop puteţi înmulţi prin butașii de doi ani și mai mult).

Lăstarii pentru aceste scopuri pot fi luaţi după căderea frunzelor în toamnă sau iarna ( pentru această opțiune,trebuie să-i păstraţi până în primăvară) sau primăvara devreme.

La o înmulţire în timpul primăverii plantele de mai sus pot creşte într-un sezon de unul sau mai mulți metri (mai ales salcia).

 

Быстрорастущая живая изгородь из черенков

 

 

La o reproducere de toamnă plantele vor porni în creştere deja în prima primăvară, cu condiția că ele vor da rădăcini înainte de sosirea vremii reci. Este convenabil să luaţi butașii după tăierea de primăvară sau de toamnă.

De asemenea, este bine să utilizaţi lăstarii tineri după tăierea copacilor "pentru butuci". Alegeţi butașii din lăstarii situaţi în partea de jos a plantei-mama, aceştia se înrădăcinează mai bine.

Butaşul lignificat (mai bine luaţi partea inferioară sau mijlocie) se taie înainte de plantare. Lungimea butașilor poate ajunge la 30 cm, în lipsă materialului săditor puteţi tăia butașii mai mici, dar este de dorit ca pe ei să fie cel puţin cinci muguri.

Partea de sus a butaşului se taie dreaptă, chiar deasupra mugurului (0,5 cm), partea de jos se face oblică, chiar sub mugur.

Este de dorit să puneţi butașii într-o soluţie stimulatoare (appin, zircon, kornevin, heteroauxin). După aceea, plantaţi butaşii în solul pregătit (puteţi planta direct la locul permanent, decât într-o pepinieră), îngropând butaşul la trei muguri (dacă tulpina are cinci muguri).

 

Быстрорастущая живая изгородь из черенков

 

 

După plantare, este nevoie să udaţi butaşii (suplimentar puteţi folosi un stimulator pentru înrădăcinare).
În mod ideal, înainte de înrădăcinare (butașii vor dea semne de viață, începând să crească), solul nu ar trebui să se usuce. Dacă plecaţi departe și nu există nici o posibilitate să udaţi butaşii în fiecare zi, nu vă faceți griji – butaşii lignificaţi au suficiente elemente nutritive pentru dezvoltare.

Cu aceasta procesul de înrădăcinare poate fi considerat finisat. Și toate acestea, conform regulilor. De fapt, salcia, alunul, mesteacănul, plopul pot fi înmulţiţi cu ţăruşi de până la 1,5 metri și o grosime de 5-7 cm, înfigând în solul preparat.

Dacă nu puteți tăia butaşii pentru înrădăcinare în primăvară sau toamnă, atunci îi puteţi tăia în iarnă sau toamna târzie și păstra până la primăvară.

Pentru a face acest lucru, butaşii se leagă în mucuri și se depozitează într-un loc răcoros (subsol), în nisip umed, frigider sau zăpadă.

În primăvară butaşii sunt tăiaţi în tulpini, ținuţi în orice stimulator de înrădăcinare și plantaţi în solul preparat, pământul din jurul lor se presează bine, butașii se udă.

 

Быстрорастущая живая изгородь из черенков

 

 

Secretul principal de creștere a gardurilor vii tunse constă în faptul că acestea ar trebui să fie tunse imediat după înrădăcinare!

Și deodată să retezaţi cu o treime, cât nu v-ar părea de rău. Secretul constă în faptul că cu cât mai mult tăiaţi, cu atât mai activ creşte planta, ciupitura de unul-doi- trei- cinci muguri încetinește creșterea (această metodă este folosită atunci când este dorit să opriţi creșterea și să stimulaţi lemnificarea lăstarilor).

În plus,dacă plantele destinate pentru formarea unui gard viu nu vor fi retezate "în copilărie", gardul va crește, însă în partea de jos va fi... transparent, pentru că nu se va ramifica (acest lucru este realizat prin tăiere) și se va întinde în sus practic o singură tulpină.

 

Sursa: liveinternet.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 29 august 2013 16:58
Vizualizări: 30509

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325