ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gemul de mentă
 

Rețeta gemului de mentă este utilizată pe scară largă. Chiar și în Rusia Veche,  menta era considerată ca un ingredient picant și era adăugată în numeroase alimente. Menta a fost, de asemenea, baza pentru prepararea deserturilor. De exemplu, se poate prepara o dulceață delicioasă. Încercați singuri!

Menta și un pic despre beneficiile sale

Mulți cred că menta este folosită în principal pentru preparate aromatizante și să le dea un aspect mai estetic. Cu toate acestea, această plantă este un condiment excelent și chiar baza pentru o varietate de alimente. Deci, folosind menta, puteți găti jeleu, sosuri, deserturi, produse de patiserie, salate. Menta se utilizează pe scară largă la murarea castraveților, la gătitul cărnii sau peștelui. Menta se combină bine cu varza murata, dându-i o aroma specială și mărindu-i termenul de valabilitate. Puteți adăuga menta în suc de roșii, salate de fructe sau legume.

Gemul de mentă prezintă o adevărată operă a aromei și are multe proprietăți utile. Se recomandă de a-l utiliza în timpul  migrenelor, tahicardie, greață, nevralgii, precum și este folosit ca expectorant pentru răceli. Se consumă această dulceață  în porții mici, în scop curativ cîte 3-6 linguri pe zi.


Gem de căpșună și mentă
Gemul  de acest tip este perfect pentru a diversifica gustul gemului de căpșuni. Desertul la final este unul revigorant, aromat și foarte util.

Ingrediente: - ¼ legăturică de mentă; - 700 gr. de zahăr; - 1 kilogram de căpșuni; - 1 lămâie.
1. Peste căpșuni se toarnă zahăr și se stropește cu sucul de lamaie. În acest fel este lăsată pe toată noaptea. Apoi dimineață se aduce la fierbere, se răcește și iar o lăsăm pe 10 ore. Acest fapt este necesar pentru ca căpșunile să lase tot sucul și  să absoarbă zahărul.
2. A doua zi, strecurăm căpșunile și siropul obținut se fierbe timp de 10 minute. Îndepărtați spuma și apoi se adaugă menta. Se fierbe timp de încă 5-10 minute, după care conservăm gemul.
Rețeta №1
250 g de mentă, 1 kg de zahar, 2 lămâi, 1 litru de apă.
Firele de mentă se spală, usucă puțin și se mărunțesc. Lămâia, se toacă cu coajă. Toate se adaugă într-o cratiță și se fierb timp de 10 minute. Apoi se lasă pentru o zi. Amestecul se scurge, se adaugă zaharul și se fierbe pana cînd este gata. Gemul fierbinte se toarnă în borcane și se conservează imediat.
Rețeta №2
400 g frunze de mentă, 1 kg de zahăr, 1 linguriță de acid citric, apă.
Frunzele de mentă se spală în apă rece, se pun într-o strecurătoare să se usuce, apoi se mărunțesc. După, le punem în cratiță în straturi împreună cu zahărul. Se adaugă acidul citric, dizolvat într-o lingură de apă. Se agită, se acoperă și se lasă timp de 6 ore. Între timp, restul de zahăr se fierbe într-un pahar de apa pentru a prepara siropul, îndepărtați spuma și se toarnă peste sucul de mentă. După 6 ore se pune pe foc și se fierbe la foc mic timp de 5 minute. Gemul obținut se toarnă  în borcane sterilizate și se conservează.
Rețeta № 3
200-300 g de mentă, 0,5-0,7 l. apă, 1-2 lamaie, 1 kg de zahăr.
Menta se mărunțește, la fel procedăm cu lămâia, se adaugă apa și se fierbe timp de 10 minute. Apoi este lăsată să se infuzeze timp de o zi. După care amestecul se strecoară. Se adaugă zahăr și se fierbe timp de aproximativ 2 ore, se strînge spuma. Apoi, cu trei ore mai târziu, se mai aduce la fierbere și se toarnă în borcane.
Rețeta №  4 cea clasică
1 pahar de mentă tocată, 1 pahar de apă, 1/2 pahar de oțet de mere, 3,5 pahare de zahăr, 5 picături de colorant alimentar verde, 75 gr. de pectină lichidă (opțional).

Într-un recipient separat, se combină apa, zahărul, menta, oțetul. Amestecul obținut se pune foc mediu, se aduce la fierbere, amestecand încontinuu. Apoi se ia de pe foc și imediat se adaugă pectina și colorantul alimentar.
După care viitorul  gem se pune din nou  pe foc și se aduce la fierbere, pentru 30 de secunde. Se strecoară și se conservează.
 

Luni, 16 iunie 2014
Vizualizări: 17631

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
170
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
142
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
140
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
146