ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ghebele în grădina voastră

Amatorii de ciuperci pot culege ghebe fără a căutări îndelungate în pădure. Ele pot fi plantate fără eforturi în propria grădină, ca și în pădure. Ghebele cresc pe trunchiuri putrede.

Pe parcele pot fi create aceleași condiții. Ghebele se consideră cele mai gustoase și mai aromate ciuperci. Din ele se prepară salate, se folosesc la prepararea bucatelor, sînt marinate, prăjite.

1 Pregătiți bîrne cu diametrul de peste 20-25 cm. Lungimea poate fi diferită. Se recomandă bușteni din mesteacăn, stejar, aspen, frasin, arțar, plop.

2 Faceți tăieturi în cîteva locuri și acoperiți-vă cu pămînt. Dacă buștenii sînt uscați, atunci țineți-i în apă vreo oră. Apoi plasați-i în formă arbitrară pe teren, dar nu pe loc deschis, unde e soare. Va fi bine dacă buștenii vor fi acoperiți cu umbra plantelor înalte, a crengilor.

3 Pregătim miceliu. Acesta poate fi procurat sau preparat. În pădure se culeg pălării bătrîne de ghebe și se pun în apă de ploaie, de rîu, într-un borcan. Vasul se agită și se lasă pentru cîteva ore.

4 Cu soluția obținută se udă buștenii, iar deasupra se pun pălăriile. Acestea pot fi acoperite de rumeguș, mușchi. Rîndul de ciuperci obținut se umezește. Prima roadă poate fi culeasă peste 1-2 ani.

5 Dacă aveți ciotce, le puteți utiliza în locul buștenilor. Tehnologia este aceeași. O altă metodă – să aduceți o bucată de ciotcă putredă din pădure și să o lipiți de bușteni. Dacă va fi udat mereu, miceliul va crește pe locul nou foarte repede.

6 Ghebele pot fi crescute și în seră. Pentru asta, buștenii semi-putrezi se udă cu apă cu spori și se lasă într-un ungher al serei. Căldura, umezeala permanentă creează o atmosferă excelentă pentru ghebe.

Crescînd ghebe în grădină, veți fi asigurați cu ciuperci proaspete. Ele vor crește pe bușteni vreo opt ani.

Опята в своем огороде

Опята в своем огороде

Опята в своем огороде

Опята в своем огороде

ABONAȚI-VĂ
Joi, 28 septembrie 2017 14:00
Vizualizări: 22550

Citiţi de asemenea

Hipertensiunea și ateroscleroza sînt cele două cauze principale care duc la afectarea circulației cerebrale.Încălcarea...
0
Într-o școală din Moscova un băiat a încetat să meargă la lecții. Nu merge o săptămână, două... Leova nu avea telefon, i...
518
Aceste plante nu sînt greu de plantat în propria grădină și chiar acasă pe pervazul ferestrei, dar vor fi de neprețuit...
945
Timp de multe secole, mierea a fost renumită printre oameni pentru proprietățile sale vindecătoare. Același lucru se p...
531