Grădina de iarnă ar putea servi drept sursă alternativă de energie
Grădina de iarnă, amplasată între spațiile încălzite și cel de afară, joacă rolul de zonă-tampon – reduce necesitatea casei în căldură. Dacă este construită corect din punct de vedere tehnologic, atunci aceasta ar putea avea un rol important în sistemul de încălzire al casei.
De regulă, grădina de iarnă sau sera reprezintă o încăpere, destinată pentru creșterea plantelor. Nu toți înțeleg că în perioada rece a anului, respectînd anumite condiții și datorită grădinii de iarnă, casa va necesita mai puțină energie, ce va fi livrată de sursele de căldură prin convecție.
Dacă iarna grădina contribuie la reducerea cheltuielilor pentru încălzirea casei, atunci ea nu trebuie încălzită. Altfel, beneficiul obținut de la energia solară nu va compensa pierderile mari de căldură, generate de instalațiile de încălzire. Căldura se va pierde prin ferestrele mari. În acest caz, folosirea sistemului de încălzire pentru grădina de iarnă, care trebuie să joace rolul de zonă-tampon, va conduce nu la reducerea, ci la majorarea consumului de energie. Singura sursă de căldură pentru grădina de iarnă în acest caz este soarele. Acest fapt trebuie luat în calcul la stabilirea funcțiilor de exploatare a acestui spațiu, deoarece temperatura acolo poate scădea pînă la zero grade. Atunci acolo nu vor putea fi crescute plante, ce nu rezistă la frig.
Cum să folosim grădina de iarnă pentru încălzire
Dacă dorim să obținem un efect energetic maxim, atunci trebuie să separăm grădina de iarnă de partea încălzită a casei printr-un perete masiv. Cel mai bine, dacă acesta va avea culoare închisă, pentru a absorbi mai bine razele solare.
Peretele trebuie confecționat din materiale dure, grele, ce au o capacitatea înaltă de acumulare a căldurii. Betonul poros sau ceramica poroasă, precum și diferite blocuri cu goluri nu sînt potrivite pentru înălțarea acestui perete. Cele mai bune sînt cărămida din ceramică, clincher, din nisip, betonul, piatra și lutul.
Amplasarea
Selectînd proiectul casei sau modificîndu-l, trebuie să aveți grijp pentru ca în perioada de încălzire insolația grădinii de iarnă să fie asigurată cel puțin în perioada de la ora 9 pînă la ora 15. Cel mai bine ar fi dacă grădina de iarnă va fi amplasată în partea de sud a casei, construită în partea de nord a terenului.
Sistemul de obținere a energiei va funcționa eficient, dacă iarna ferestrele grădinii nu vor fi acoperite.
De aceea, în partea de sud trebuie plantate doar plante joase: arbuști, flori, verdeață. Puteți planta și copaci foioși.
Zidul masiv plus ferestrele
Încăperile învecinate cu grădina de iarnă, de regulă, trebuie să fie iluminate natural, de aceea, în zidul dintre acestea și grădina de iarnă se instalează ferestre, fapt ce contravine principiului de colector solar al funcționării anexei din sticlă.
Avantajul ferestrelor și ușilor mari în peretele ce separă grădina de iarnă de celelalte încăperi din casă este posibilitatea aerisirii ei intense.
Zidul, ce acumulează căldură
Totodată, această căldură a grădinii de iarnă se transmite în interiorul casei prin zidul masiv, iar un rol important îl joacă fluxul de căldură prin ferestrele și ușile deschise sau prin orificiile speciale din zid.