ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Grădina își poartă singură de grijă

Ierburile trebuie plantate în smocuri rare, pentru ca ele să nu împiedice creștere culturilor. Așadar:

BUSUIOCUL – crește minunat împreună cu roșii, îmbunătățindu-le gustul, cu varza, fasolea, ardeii. Prin aroma sa, busuiocul alungă muștele și țînțarii, dăunătorii leguminoaselor.

VALRIANA –această plantă trebuie să fie nelipsită în grădină. Ea este utilă, în special, pentru compost – rădăcinile și frunzele de valeriană atrag o mulțime de viermi de ploaie.

ISOPUL – adoră varza, alungă dăunătorii. Crește bine împreună cu vița- de- vie.

GĂLBENELELE – Protejează roșiile, vinetele, ardeii de insecte și omizi, de gîndacul de Kolorado. Solul unde crește această plantă este dezinfectat de microbi.

LEUȘTEANUL – plantat lîngă fasole și roșii, îmbunătățește gustul și creșterea acestora.

MELISSA – poate fi plantată în diferite colțuri ale grădinii, atrage albinele și alte insecte folositoare.

EUPHORBIA – alungă molia și rozătoarele. Cu cît mai multe plante veți avea în diferite părți ale grădini, cu atît mai puțini oaspeți nepoftiți veți avea.

MONARDA FISTULOASA – crește bine împreună cu roșiile, le îmbunătățește gustul.

MENTA – are un efect benefic asupra tuturor plantelor. E prietenă cu varza și roșiile, alungă dăunătorii, atrage insectele carnivore.

NASTURCIA – e foarte bună prietenă cu ridichea, varza, dovlecii. Sub pomii fructiferi alungă molia, păduchii și alte insecte, gîndacul de Kolorado, omizile de pe varză. La încheierea sezonului poate servi pentru mulcire.

PETUNIA – apără plantele leguminoase.

PELINUL - alungă furnicile, dăunătorii morcovului și verzei.

MUȘEȚELUL – crește bine cu varza, ceapa, menta, castraveții, se plantează în cantități mici.

VÎZDOAGA – poate fi sădită în diferite locuri, alungă insectele, distruge nematozii din sol, este un material minunat pentru mulcire și compost. Face multe semințe, atrage insectele folositoare.

MĂRARUL, la fel ca ISOPUL – crește bine împreună cu varza, o protejează de boli. Protejează semănăturile de morcov, sfeclă, castraveți. Mărarul stimulează încolțirea și creșterea semințelor.

CIMBRUL – alungă dăunătorii. În cantități mici, e benefic pentru toate plantele.

USTUROIUL – protejează de boli și dăunători căpșuna, morcovul, salata, roșiile, castraveții, trandafirii și chiar copacii și arbuștii.

SALVIA – plantați-o lîngă varză, morcov, roșii, căpșună, dar mai departe de castraveți. Puteți mixa semințele de salvie cu cele de MAGHIRAN.

ESTRAGONUL – plantați-l în toată grădina!

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 20 februarie 2016 9:00
Vizualizări: 2648

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
126
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
139
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
111
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
137