Grădinele verticale ale lui Patrick Blanc
Grădinele verticale ale lui Patrick Blanc
Invenţia Dlui Blanc este extrem de raţională şi, la fel ca tot ce e genial, este uimitor de simplu. De faţada clădirii este montat un cadru metalic, cu o pardosire subţire de pîslă de polimer cu o structură capilară, prin care se ridică umiditatea şi mineralele. Anume în acesta sunt plantate seminţe şi răsaduri de plante.
Datorită sistemului de irigare de mare altitudine, dezvoltat de către Patrick Blanc, greutatea grădinei verticale este minimă. Grosimea medie a zidului "verde" nu depăşesc câţiva centimetri, şi un metru pătrat al lui cântăreşte mai puţin de 30 kg.
Ca colaborator principal al Centrului Naţional de Cercetare din Franţa, Monsieur Blanc a studiat cu scrupulozitate pădurile tropicale din Malaezia şi din Thailanda şi a concluzionat că mai mult de două mii de plante pot să prindă rădăcini şi să trăiască pe pantele munţilor stîncoşi, cu o cantitate minimă de apă, minerale, şi de iluminat. Anume această descoperire l-a condus la ideea de a crea grădini verticale pe pereţii clădirilor în oraşe moderne.
Locul principal de realizare a ideilor sale originale a fost casa lui, care în cele din urmă s-a transformat într-o oază de junglă tropicală lângă Paris. Locuinţa fără etaje lui Patrick Blanc - este şi o grădină minunată, un laborator de lucru şi o colecţie unică de plante exotice, care armonizează frumos unul cu altul. Aici nu există uşi de interior, din cameră în cameră zboară păsările, pe podea din timp în timp sar broaşte albastru-verde din Malaezia, şi într-un colţ umbrit s-a ascuns o şopârlă mare, adusă de la Madagascar.
Costul capodoperelor verzi lui Patrick Blanc este dificil de estimat din prima vedere, deoarece în fiecare compoziţie este utilizată o gamă diferită de plante, se crează un desen original, şi dimensiunile sunt foarte diferite. Designerul însăşi evaluează munca sa, în medie, de 500 euro pentru un metru pătrat de grădină. În acelaşi timp, el subliniază faptul că întreţinerea oranjeriei "verticale" nu necesită cheltuieli mari: sistemul biologic se dezvoltă de la sine, este suficient doar de a avea grijă de udare suplimentară în termen.
Astăzi, grădinile verticale ale lui Blanc împodobesc faţadele clădirilor de birou, restaurante, parcări, centre comerciale, muzee, boutique-uri de modă şi hotelurile din întreaga lume.
Cel mai ambiţios proiect al botanistului - decorator francez este decorarea muzeului Brenly în Paris în 2006.
Patrick Blanc nu se va opri aici. Planurile sale se numără punerea în aplicare a unui număr de proiecte noi în Malaezia, Qatar, Belgia, Vietnam, Coreea, Australia, Statele Unite ale Americii, Italia şi Franţa.
Dl Blanc îşi descrie munca foarte modest. "Încerc doar să împac oraşul cu natura", - a spus dlui.
Sursa: poselenia74.ru