Gradini pe acoperisul fierbinte
Supranumit odinioara „orasul gradinilor”, Bucurestiul este acum un semidesert urban, dominat de beton, tabla si sticla. Media de spatii verzi pe cap de locuitor ramane, in continuare, sub cea a Uniunii Europene, iar solutia de extindere a suprafetelor verzi ar putea veni prin acoperirea tuturor constructiilor cu vegetatie. Specialistii sunt de parere ca aceasta masura este fezabila si aduce beneficii economice.
In acest moment, Bucurestiul, privit de la 200 de metri altitudine, ne dezvaluie desertul urban. Vedem asfaltul si invelitorile cladirilor: tabla, tigla, membrane hidroizolatoare. Solutia este transformarea tuturor suprafetelor acoperisurilor in gradini. Din punct de vedere tehnic este perfect realizabil. Acoperisurile verzi retin cantitati uriase de apa in timpul averselor de ploaie, pe care le dreneaza treptat apoi in sistemul de canalizare”, a declarat arhitectul Paul Buica, specialist in bioconstructii.
Stratul de sol fertil si celelalte componente ale acoperisurilor verzi asigura o buna izolatie termica a cladirilor si, astfel, se reduc costurile de incalzire/racire a cladirilor, deci costurile in exploatare.
A construi acoperisuri verzi este exprimarea atitudinii responsabile fata de resursele planetare”, a explicat Paul Buica.
Un acoperis „verde”, un spatiu recastigat
In opinia inginerului Catalina Papiu-Zoran, reprezentantul Asociatiei Constructorilor de Acoperisuri Verzi din Romania (ACAVR), amplasarea si amenajarea unui spatiu verde pe o cladire existenta se face cu usurinta, daca se urmaresc demersurile ce tin de proiectarea unui acoperis „verde”.
Pentru a alege sistemul potrivit trebuie sa se tina cont de cativa factori esentiali, precum: structura acoperisului, panta, incarcarea pe care o suporta, eliminarea apelor, hidroizolatia etc. Sistemul de acoperis „verde” reprezinta o succesiune de straturi componente ce vin montate peste hidroizolatia care va dispune de o protectie la actiunea radacinilor (membrane antiradacina).
Speciile de plante sunt alese in functie de sistemul de acoperis amenajat: extensiv, semiintensiv, intensive sau chiar super-intensiv. Cel mai indicat este sa se opteze pentru speciile de plante care sunt specifice pentru zona in care se afla acoperisul. Insa, in alegerea plantelor un rol important il joaca si grosimea substratului de planta. O grosime subdimensionata are ca rezultat spatiu mai putin pentru dezvoltarea radacinilor si, cantitate mai mica de apa retinuta, ceea ce duce la cresterea temperaturii la nivelul substratului”, a explicat Papiu-Zoran.
Sursa: green-report.ro