GravityLight: gravitația va aduce lumină în țările în curs de dezvoltare
Inginerii din Londra, au inventat o lampă care funcţionează cu ajutorul gravitației. Dispozitivul de iluminat costă mai puțin de 5$, ceea ce, de asemenea, îl face o soluție bună pentru țările în curs de dezvoltare și anume, pentru acele zone în care nu există linii electrice centralizate. Despre asigurarea anumitor zone din țările din lumea a treia, cu surse alternative de energie pentru iluminat s-a relatat şi înainte, dar acestea au fost în mare parte fie instalaţii solare, fie turbine eoliene, care necesită investiții suficient de mari pentru producție și asamblare.
Martin Riddiford și Jim Reeves, au dezvoltat o sursă de lumină, care funcţionează datorită lucrurilor care ne înconjoară - pământ, pietre sau nisip. Firește, nu fără ajutorul forțelor gravitaționale "magice". Fiind un produs de mai mult de patru ani de muncă, GravityLight se încarcă cu ajutorul unui sac convenţional, care se umple cu 9 kg de material și este suspendat pe o frânghie deasupra sursei de iluminat. Sacul coboară lent, iar mecanismele din interiorul aparatului transformă greutatea lui în energie, care este suficientă pentru a alimenta sursa de lumină timp de 30 de minute. Apoi instrumentul "se încarcă" din nou.
Intensitatea luminii este reglementată și desigur, durata funcţionării lămpii depinde de ea. De asemenea, dispozitivul poate fi comutat la un generator, pentru a încărca şi alte aparate, cum ar fi radioul și bateriile.
Inițial, proiectul a fost conceput de fundația de caritate Solar Aid şi scopul lui, a fost crearea unei surse de iluminat ieftine pentru utilizare în țările în curs de dezvoltare, care ar putea înlocui lămpile cu kerosen. În prezent, iluminatul cu gaz este principala sursă de lumină artificială, în cea mai mare parte a continentului african. Având prețul scăzut, acesta provoacă probleme semnificative de sănătate la populație.
Conform estimărilor Băncii Mondiale, circa 780 de milioane de femei și copii din întreaga lume, în viața lor cotidiană inhalează un volum de fum echivalent cu două pachete de țigări pe zi. Potrivit statisticilor, în țările în curs de dezvoltare 60% dintre pacienţi care suferă de cancer pulmonar sunt persoanele non-fumătoare. Produsele de ardere a kerosenului pot provoca, de asemenea, infecții oculare și cataractă, numai în India, de la arsurile oculare cauzate de lămpile cu kerosen suferă 2,5 milioane de oameni. Mai mult decât atât, pentru locuitorii acestor regiuni, costul kerosenului pentru iluminat, reprezintă 20% din veniturile lor totale.
În prezent, GravityLight este în stadiul de prototip și finanţare colectivă pe site-ul IndieGoGo. Prețul așteptat de vânzare cu amănuntul a dispozitivului constituie mai puțin de $ 5. "Investițiile pentru locuitorii din sate se vor răscumpăra a treia lună de utilizare a dispozitivului, totodată ei sunt eliberaţi de cheltuieli pentru costul kerosenului", - spun dezvoltatorii. - "După aceea se încep economiile".
Anterior au fost întreprinse și alte încercări de a rezolva astfel de soluții tehnologice, însă populația țărilor în curs de dezvoltare a refuzat cu fermitate să le folosească, preferând lămpile tradiționale cu kerosen. "Pentru a folosi rezerva de energie în scopul de iluminat timp de o jumătate de oră, este nevoie de o reîncărcare manuală care constă în rotația mânerului de aproximativ trei minute, - spune Jim Reeves. - "Nu este o soluție foarte convenabilă, prin urmare mulţi nu o consideră o alternativă deosebit de bună. Reîncărcarea GravityLight durează doar trei secunde: ridicaţi sacul în poziția inițială, ca să spunem așa, pentru a reîncărca dispozitivul".
Contribuțiile caritabile de pe site-ul IndieGoGo au ajutat la strângerea a mai mult de 200 mii $ pentru dezvoltarea în continuare a dispozitivului și punerea în aplicare a GravityLight în ţările în curs de dezvoltare, care de patru ori depăşesc cererea inițială. Dacă aveți un cont PayPal, puteţi sprijini, de asemenea, acest proiect promițător.
Autor: Irina Kovaliova
Sursa: facepla.net