Grigori Cernov: practicaţi apicultura şi prelungiţi-vă viaţa
Dragi cititori! Recent am fost în ospeţie la un apicultor cu experienţă de 50 de ani, Grigori Cernov, pe care l-am rugat să ne împărtăşească din secretele apiculturii.
– Grigorii Denisovici, spuneţi-ne cum aţi decis să vă ocupaţi cu această afacere deloc uşoară ca apicultura?
– Tatăl meu se ocupa cu apicultura. Cîndva am fost cu el la Piatigorsk şi am adus de acolo 50 de stupi. Apicultura nu e atît de simplă. Eu îl ajutam pe tata şi a început să-mi placă această ocupaţie. Dimensiunile prisăcii mele nu e atît de mare ca a tatălui meu. Toate albinele mele încap în 13 stupi, deoarece aceasta e o afacere pentru suflet, deoarece în fiecare zi aveam on job de bază şi nu aveam timp.
– Cîte familii aveţi într-un stup?
–De regulă, 1-2, în funcţie de mărime, sau vă interesează cîte albine am? Cu cinci ani în urmă a fost desfăşurat un recensămînt agricol şi o femeie-recenzor m-a întrebat cîte albine am. Noi nu aveam ce ascunde. Am deschis un stup şi i-am zis: „Poftim, număraţi”. Iar ea întreabă: „Dar cum să le număr?”. Noi i-am spus că noi vom pleca, iar Dvs. alungaţi-le pe toate din casă, iar cînd vor începe să intre cîte una, număraţi-le. După aceasta ea a spus doar: „Deci spuneţi că aveţi 17 familii de albine, da?”
– Cît de pretenţioase sînt albinele? Necesită o îngrijire specială?
– Desigur. Iar dacă aveţi o familie mare, ca la mine, şi tuturor le place mierea, atunci grija trebuie să fie de două ori mai mare. Stupii mei sînt pentru 17-24 de rame, şi fiecare trebuie examinată atent, cum trăiesc, dacă aduc miere, nu e timpul să o prelevăm.
– Cum înţelegeţi că e timpul să culegeţi mierea?
– Cînd munca albinelor s-a încheiat, celulele sînt întotdeauna închise. Colectînd miere din ramele cu fagurii închişi, riscaţi foarte mult: mierea poate fi crudă şi să înceapă a fierbe. Aţi văzut că totul e plombat, începeţi colectarea. Albinele sînt muncitoare ele trebuie să lucreze permanent, iar dacă nu au de lucru, ele pot pleca cu toată familia.
– Acum e luna mai, înseamnă că trebuie să culegem mierea?
– Mă miră întotdeauna, cînd oamenii gîndesc astfel. Mierea de mai – este o denumire ce nu corespunde întotdeauna realităţii. Uneori noi am colectat mierea de mai şi în aprilie – în funcţie de primăvară, e devreme sau tîrzie. Mierea de mai este mierea de prima roadă, cea mai gustoasă şi mai folositoare.
–Degrabă oamenii vor merge să cumpere acest produs minunat. Ce le recomandaţi să facă pentru a nu fi înşelaţi?
– Totul e simplu. Mierea adevărată are o culoare uniformă. Există nişte metode băbeşti de verificare. Cînd mergem să cumpărăm miere, luăm un şerveţel. Îl rugăm pe vînzător să picure jumătate de linguriţă de miere. Dacă mierea e diluată, atunci timp de 5 minute, minciunea va ieşi la iveală - pe marginea mierii, şerveţelul va îmbiba apa şi acesta se va umezi. O altă metodă interesantă, valabilă însă doar pentru mierea proaspătă. Luăm o farfurie, turnăm o lingură de miere, o întindem, turnăm apă şi începem să o amestecăm. Mierea are memorie bună şi începe să capete forma fagurelui.
sursa: econet.ru