Grubbly Farm – folosirea larvelor pentru procesarea deșeurilor alimentare
Circa 30% din deșeurile alimentare astăzi sunt aruncate la gunoiști. Precum se știe, acestea se descompun foarte încet, eliminînd gaze de seră și dăunînd mediului înconjurător. Doi tineri inovatori Sean Warner și Patrick Pittaluga au decisi să utilizeze larvele pentru prelucrarea mai rapidă a deșeurilor alimentare, obținînd în paralel, furaj pentru păsări și compost organic.
Deșeuri alimentare și larve … această combinație poate provoca dezgust oricui. Însă anume larvele are putea fi soluția pentru mulțimea de probleme, cu care se confruntă populația. Or, deja către anul 2050, potrivit unor prognoze, populația lumii va crește de la 7.5 pînă la 9 miliarde de oameni. În condițiile deficitului de resurse deja acum apare problema alimentației.
Caracteristica de bază a larvelor: ele mănîncă încontinuu
Nu vă faceți griji, nu veți fi nevoiți să mîncați larve crude. Totul e cu mult mai interesant…
Doi absolvenți ai Institutului Tehnologic din Georgia, SUA, au reușit să demonstreze o abordare reușită pentru soluționarea problemei alimentare.
La baza proiectului lor Grubbly Farm sînt larve de muște. Acestea au o capacitate specială –să mănînce încontinuu. Ele pot ingera o cantitate de două ori mai mare decît greutatea lor. Larvele nu se opresc din mîncat nici noaptea. Pentru comparație: poate oare un om maturi că mănînce atîta cît o larvă. Ar putea oare, de exemplu, să mănînce zilnic cîte 45 de găini, inclusiv oasele și penele?
Incredibilii procesatori de deșeuri
Larvele nu aleg mîncarea și acesta e un avantaj în plus. Astfel, ele reușesc să distrugă cantități enorme de deșeuri organice într-un timp scurt. Grubby Farm colectează deșeurile alimentare din restaurante și localuri și își hrănește larvele, care, la rîndul lor își fac treaba, Adică, cresc și mănîncă și mai mult. Deoarece deșeurile organice se transformă în compost, desigur, nu are loc nicio descompunere, deci, nu există nici eliminări de gaze nocive. Apropo, larvele produc și îngrășăminte minerale, care pot fi utilizate în agricultură.
Larvele, pe post de hrană pentru animalele domestice?
Cînd larvele cresc, ele sunt prăjite și servesc drept hrană pentru animale, păsări sau pește, sub formă de praf sau ulei. În prezent în calitate de hrană pentru animale sunt folosite soia și făina de pește. Produse, resursele cărora se apropie de limită. Larvele de muște ar putea deveni o alternativă serioasă, deoarece conțin multe proteine, grăsimi naturale și calciu. Larvele sunt o sursă naturală de proteine pentru găini.
Prelucrarea deșeurilor pentru asigurarea viitorului
Sean Warner și Patrick Pittaluga sunt convinși că proiectul lor Grubbly Farm poate schimba lumea. Totul a început în 2015, cînd doi tineri inovatori, conștientizînd problema alimentației, au decis să facă hamburgeri din insecte și să-i vîndă în Asia. Însă, precum s-a demonstrat, producția din larve ar putea fi solicitată nu doar în Asia.
Această seră este casa proiectului-pilot „Grubbly Farm”.
Inițial, ei făceau experimentele de creștere a larvelor într-o mică spălătorie, apoi au trecut în seră.
Cantitățile cresc și iată ei au obținut deja primele produse ambalate: Hrană pentru găini și compost pentru grădină.
Băieții au plecat la expoziția Kairos Global Summit și au ajuns în lista celor mai inovatoare proiecte ale anului 2015.
Larvele insectelor au devenit cei mai ecologici inovatori. Recent, cercetătorii Universității din Stanford au stabilit că viermii de făină pot prelucra polistirenul. Însă asta e o altă istorie.
Sursa: rodovid.me