Guma de mestecat are aproape 15 aditivi alimentari. De ce nu e sănătos să o consumi
Mulți dintre noi consumă zilnic gumă de mestecat pentru a ne împrospăta respirația. Cu timpul însă, ea devine un reflex, o dependență. Guma este la fel de dăunătoare ca și tutunul, spun experții.
Iată ce scrie doctorul Gheorghe Mencinicopshi în cartea sa ”Ce bem? Ce mâncăm?”: ”Guma de mestecat cu lichid, cu îndulcitori şi arome de mentă şi mentol este un produs fabricat în mare parte din aditivi alimentari, care au efecte negative asupra organismului. De pe eticheta unei oarecare gume, aflăm că are în compoziţie îndulcitori isomalţ E 953, sorbitol E 420, manitol E 421, sirop de maltitol E 965 (ii), aspartam E 951, acesulfam K E950, bază de gumă (conţine lecitină din soia E 322), agent de umezire glicerol E 422, agent de îngroşare gumă arabică E 414, arome, colorant dioxid de titan (E 171), agent de glazurare ceară de carnauba E 903, antioxidant BHA E 320, agent de îngroşare gumă xantan E 415, coloranţi curcumină (E 100), albastru brilliant (E 133)”, scrie medicul.
Unii dintre aditivii utilizaţi pot avea efecte adverse asupra sănătăţii persoanelor sensibile. Dintre aceştia, cei mai periculoşi sînt acesulfamul K E 950, aspartamul E 951 şi butilhidroxianisolul E 320, care sînt consideraţi cancerigeni de specialişti. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, celor cu sensibilitate la aditivii folosiţi.
Fumătorii trebuie să evite a mesteca guma în timpul fumatului, pentru a nu spori nocivitatea tutunului prin stimularea absorbţiei substanţelor periculoase din ţigară, avertizează profesorul doctor Mencinicopschi. La un consum excesiv pot apărea efecte laxative. De asemenea, se va ţine cont de calorii, în special în cazul persoanelor supraponderale şi obeze.
Sursa: noi.md