Guturai: cauze și tratament
Toamna vi se înfundă nasul, apare guturaiul și dureri în gît. Începi să tratezi răceala. Dar simptomele nu dispar toată toamna. Posibil că nu este o răceală, ci alergia. Este oare adevărat?
Alergiile pot fi determinate punînd trei întrebări simple.
1. Simptomele sînt constante?
2. Acestea sînt completate de intoxicare - dureri de cap, slăbiciune și dureri musculare?
3. Răceala dureaza mai puîin de șapte zile?
Răceala adevărată, este adesea însoțită de intoxicatie, dar durează nu mai mult de o săptămînă - după care fie trece, fie apar complicații. Dar simptomele periodic recurente ale alergiei pot chinui oamenii luni de zile.
Toamna se acutizează "alergia casnică". Chiar și în încăperile frecvent curățate apare praful – el se ascunde în spatele dulapurilor, se așează pe covoare, mobilierul tapițat, vaze și figurine. Ridicîndu-se în aer, praful irită căile respiratoare și este adesea cauza alergiei. Doar curățenia umedă regulată poate face față alergiei casnice. Covoarele nu au loc în casa persoanei alergice - nici un aspirator nu va fi capabil de a curăța complet de praf și acarieni.
Din casă trebuie eliminate toate obiectele care adună praful (inclusiv bibelourile, jucăriile, picturile și fotografiile, în special cele înrămate - toate trebui să fie stocate pe rafturi închise, dar nu uitați că suprafața netedă de asemenea, adună foarte bine praful.
Vremea umedă și umiditatea din casă contribuie la proliferarea ciupercilor (mucegaiuri). Dacă sînteți alergic la mucegai, încercați să vă asigurați că casa este uscată, verificați baia, WC, etc. Mucegaiul trăiește sub tapet, în florile de cameră, este necesar de a lupta cu el.
În cazul în care măsurile de precauție nu ajută, luați un antihistaminic. Ameliorînd simptomele alergiei ar trebui să consultați un alergolog.
Sursa: moldovenii.md