ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Heliosisteme — colectoare solare



 


O modalitate de a economisi banii este utilizarea energiei soarelui. Și cu fiecare zi, aceste instalații devin mai eficiente și mai ieftine.

 

Cum să economisim 75% din costul apei calde și 50% din costul încălzirii?

 

Toate sursele energetice pe care le folosim în viața cotidiană devin în mod constant din ce în ce mai scumpe. Pe de altă parte, există energia gratuită a soarelui, pe care noi, dintr-un motiv oarecare n-o observăm și refuzăm cu încăpățînare s-o folosim.

Soarele ne trimite pe pămînt o mare cantitate de energie pe care noi nu o folosim și obţinem căldura prin arderea cărbunilor, benzinei, gazelor naturale, etc. Totodată, prețul energiei convenționale este destul de mare și din an în an va creşte. Potrivit ziarului "Argumente și Fapte", timp de 20 de ani apa caldă s-a scumpit pentru consumatori de 45 de ori.

De aceea, a sosit timpul să acordăm o atenție variantelor de utilizare a energiei gratuite.

Soarele, ca o sursă de căldură poate fi folosit la încălzirea apei, încălzirea clădirilor sau generarea energiei electrice. Pentru a obţine acest lucru sunt utilizate sistemele solare.

Un sistem solar proiectat corect, poate asigura proprietarii, timp de nouă luni pe an cu apă caldă și căldură, precum și să funcţioneze în lunile de iarnă în regim de "ajutor" pentru principalele sisteme de încălzire și de alimentare cu apă caldă.

 

Ce este sistemul solar?

Sistemul solar este un dispozitiv de conversie a energiei radiației solare în alte forme de energie, ușor utilizabile, cum ar fi căldura sau electricitatea. Sistemele solare sunt utilizate pentru încălzirea și răcirea apei și aerului, desalinizarea apei, generarea energiei electrice și în alte scopuri. Sistemele solare sunt surse regenerabile şi ecologice de energie.

 

Sistemele solare sunt utilizate pentru:

  • Aprovizionarea cu apă caldă și încălzirea caselor și vilelor private.
  • Aprovizionarea cu apă caldă și încălzirea hotelurilor, motelurilor, pensiunilor private și a caselor de odihnă.
  • Colectoarele solare sunt utilizate pentru funcţionarea sistemelor de aprovizionare cu apă caldă în restaurante, cafenele și baruri.
  • Aprovizionarea cu apă caldă a caselor de tip club și a blocurilor de locuit.
  • Sistemele solare pentru încălzirea piscinelor .
  • Colectoarele solare pentru balcon, asigurarea autonomă cu apă caldă și asigurarea cu căldură pentru sistemul de încălzire prin pardoseală în apartamentele urbane.
  • Aprovizionarea cu apă caldă a construcțiilor provizorii și a cabinelor pentru constructori.
  • Aprovizionarea cu apă caldă și încălzirea obiectelor industriale.

 

Colectorul solar este unul dintre componentele sistemului solar, un dispozitiv de colectare a energiei solare termice produsă de lumina vizibilă și radiația infraroșie apropiată. Spre deosebire de panourile solare care produc energia electrică în mod direct, colectoarele solare încălzesc materialul purtător de căldură – agentul termic.

 

 

 

 Гелиосистемы - солнечные коллекторы

 

 Гелиосистемы - солнечные коллекторы

 

Sistemele solare în lume

În lumea de astăzi sunt exploatate peste 160 milioane m2 de colectoare solare. Pe piața chineză, care depăşeşte piața europeană, sunt expuse mai mult de 10 milioane m2 de colectoare solare, anual sunt vîndute 3 milioane m2. Suprafaţa colectoarelor solare în Japonia este mai mare de 8 milioane m2.

În Statele Unite, sunt exploatate colectoarele solare cu o zonă totală de 10 milioane m2.

În Germania, datorită energiei solare, sunt asigurate cu căldură, aproximativ 5% din nevoile gospodăriilor private. În mai mult de 630 000 de gospodării particulare funcţionează instalații solare, cu o suprafață totală de 6 milioane m2.

În Europa, colectoarele solare sunt instalate peste tot. Dacă ați fost în ţările europene, atunci aţi observat cu ușurință acest lucru.

Pînă în 2020 majoritatea țărilor europene intenţionează să transfere 70% de încălzire a locuințelor pe energie curată, în special cea solară.

 

Cum stau lucrurile cu utilizarea energiei solare în Rusia?

Suprafața totală a sistemelor solare de încălzire a apei în Rusia nu depășeşte 20 de mii m2, ceea ce este cu mult mai puțin decît în altele țări sau decît în fosta URSS. După recunoașterea acestui fapt trist apare întrebarea: 

 

De ce nu utilizăm aceste tehnologii?

Poate că cauza sunt unele concepţii greşite comune privind tehnologiile solare.

 

Mitul unu: În aceste latitudinile este puțin soare și sistemele solare nu vor fi eficiente.

Cantitatea energiei solare care cade pe suprafața Pămîntului se numeşte insolație solare.

În diferite regiuni ale Rusiei insolația anuală se află între intervalele 800 - 1900 kW/oră/m2 .

Pentru regiunea Moscovei, insolația anuală pe un metru pătrat de suprafață orizontală constituie 1100 kW/oră/m2. Deci, pe un metru pătrat revine 1100kW de energie solară pe care colectoarele solare le pot converti în energie termică cu un randament de 95%.

Insolația solară în diferite regiuni a Rusiei, în diferite anotimpuri ale anului, îi este consacrată o subdiviziune speciala a site-ului : "Cantitatea radiaţiilor solare" şi acum puteţi vedea harta insolației din Europa.

De exemplu, cantitatea energiei solare care pătrunde în zona geografică a regiunii Moscova este comparabilă cu Germania, în care la momentul de faţă, suprafaţa colectoarelor solare utilizate depăşeşte 6,5 milioane de metri pătraţi.

 

Гелиосистемы - солнечные коллекторы 

 

Germania și regiunea Moscovei se bucură de o cantitate egală de energie solară, numai că în Rusia, energia solară nu este utilizată dintr- un motiv oarecare.

 

Mitul doi: Sistemele solare sunt foarte sofisticate.

De fapt, nu este greu să înţelegem cum este construit sistemul solar.

Una din principalele componente ale sistemului solar este colectorul solar

 

Cum sunt construite colectoarele solare moderne?

Există diferite modele și tehnologii care pot produce fluxul de căldură în zilele însorite pînă la 1200 W/ m², iar în zilele noroase pînă la 400 W/ m².

 

Гелиосистемы - солнечные коллекторы 

 

Elementul principal al colectorului este un absorbant, placa din cupru sau aluminiu, înnegrită pe de o parte printr-o tehnologie specială. De fapt, această înnegrire la prima vedere poate avea o tentă albăstruie, dar capacitatea de a absorbi spectrul necesar de radiații solare, la această suprafaţă este cu mult mai mare decât la acoperirea plăcii cu cea mai neagră din toate culorile sau pigmenții posibili. În plus, suprafața înnegrită ar trebuie să fie neapărat opacă.

Pe partea din spate a plăcii sunt atașate tuburi din cupru, prin care trece agentul termic - apa sau antigel. Cu cît mai mare este suprafaţa de contact a tuburilor cu suprafața plăcii, cu atât mai eficient se efectuează transferul energiei acumulate de placă la agentul termic. Mai este necesar de a asigura un contact absolut şi o fiabilitate a zonei de contact a conductelor cu placa, pentru ce acestea sunt conectate, de obicei, printr-o sudură sau lipire la temperaturi înalte (600 ° C).

Restul de colector constă dintr-o carcasă cu o izolație termică și un acoperămînt de protecție (de obicei, este folosită sticla călită), care oferă o protecţie de la grindină, pietre mici, nuiele, de asemenea, lasă să treacă spectrele necesare de radiaţie solară şi reduce transmiterea inversă a radiației solare reflectate.

Deoarece agentul termic are o temperatură foarte ridicată, acesta nu poate fi furnizat direct la calorifer sau la robinetul de apă caldă. Acest agent termic este trimis în schimbător de căldură, care acționează ca un acumulator de căldură.

 

Mitul trei: sistemul solar este scump. Da, a fost scump, dar nu şi acum.

Un factor serios care limitează utilizarea instalaţiilor solare pe o scară largă a fost costul înalt al colectoarelor solare, care convertesc direct energia radiației solare în energia agentului termic (apa sau antigel).

 

Tabelul comparativ al caracteristicilor colectoarelor solare

Tabelul în cauză este prezentat în limba rusă.  

 

În prezent, pe piața sistemelor de energie solară și a colectoarelor solare termice predomină produsele de la producătorii străini:

Rosch Sctartechtik AG + AMCOR (Elveția-Israel), VIESSMAN (Vitosol 100-F, 200-T), TopSon F3-1, SOLVIS Energic (Germania), SOLARIS GmbH (Austria) și altele. Un rol foarte modest îl joacă producătorii ucraineni și ruși: Uzina mecanică din oraşul Kovrovsk, Asociaţia ştiinţifică şi industrială în construirea maşinilor din oraşul Reutov, instalaţiile fabricate în oraşul Bratsk.

Lista celor mai vîndute colectoare solare:

Rusia: Sokol 2.02, Rusia: Helion "White Star", Rusia: Helion "BLUE STAR",Ucraina: ALTEN-1, Italia: (ARISTON) KIT SOLARE,
Germania: TopSon F3-1,Germania: (Viessman) Vitosol 100-F SV-2,
Germania: Prosol HP 58-20,China: KD-SC-FP KAIDUN 2.12,
Israel: Amcor AM2082M, Israel: Amcor AM2122M.

 

Sistemul solar cu colectoare Helion "STAR" este cel mai bun raport între preț şi calitate.

Ușurinţa de instalare, care poate fi efectuată de sine stătător, urmînd consultaţii amănunţite, garanție şi responsabilitate din partea producătorului.

Costul instalaţiei este redus la costul colectoarelor, posibilitatea de a avea boilere de stocare, armatura de montaj din alt echipament care este utilizat deja, de dvs.

Suprafață translucidă - sticla călită. Protecția sigură împotriva grindinei, pietrelor, rezistentă la vandali.

Sfaturi detaliate cu privire la montare, instalare, scheme de armatură prefabricată, etc. La toate întrebările dvs vor răspunde specialiştii.

Prestaţia de 150 l / zi de apă caldă, 60 de grade de căldură.

Transportarea sistemului solar în orașul dvs.

Creșterea independenței energetice a casei, vilei sau a orice altă încăpere dotată cu sistemul solar instalat. 

 

 

Гелиосистемы - солнечные коллекторы 

Гелиосистемы - солнечные коллекторы 

Гелиосистемы - солнечные коллекторы 

 

Colectorul solar termic HELION, seria "Star". Parametrii colectorului solar:

Dimensiuni: 1925 x 925 x 93 mm
Distanța dintre axele conductelor: 1894 mm
Suprafața totală: 1.78 m2
Deschizătura: 1.71 m2 (în latină apertura - gaura, caracteristica dispozitivului optic, care descrie capacitatea lui de a acumula lumina şi a rezista la difracţia detaliilor obiectului reflectat – trad.)
Greutate (uscată): 32 kg
Volumul canalelor panoului de absorbție: 2,5 l
Presiunea de lucru a agentului termic : 0,7 Pa
Presiunea de testare: 1,0 Pa
Caracteristicile materialului de acoperire selectivă a panoului de absorbție:
- Coeficient de absorbție : 0,92 - 0,95
- Gradul de înnegrire: 0,05 ... 0,10
Dimensiunile de conectare a conductei 4 cu un filet exterior 3/4
Izolarea transparentă, sticla călită, 4 mm
Izolarea termică Rockwool din fibre de bazalt, 50 mm
Carcasa colectorului, profile de aluminiu, praf de email
Materialul panoului absorbant, profile de aluminiu sau de cupru. Tuburi absorbante de cupru.
Acoperirea panoului absorbant foarte selectiv Bluetec (Germania)
Eficienţa estimată în ziua însorită mediu este de aproximativ 8 kW/h pe zi

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 18 octombrie 2012 17:03
Vizualizări: 7440

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
76
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
71
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
156