Hîncu – o mănăstire înecată în flori
Hîncu – o mănăstire înecată în flori
Mănăstirea Hîncu, este situată în raionul Nisporeni, la aproximativ 45 km distanţă de Chişinău. Mănăstirea fondată în anul 1678, a fost reîntoarsă credincioşilor în anul 1990.
Mănăstirea Hîncu a început de la un schit monahal întemeiat de boierul Mihalcea Hîncu, la cererea fiicei sale, care devine apoi călugăriţă, luînd numele de Paraschiva. În secolul al XVIII-lea schitul a fost părăsit din cauza invaziei tătarilor. După eliberarea Basarabiei de tătari în anii 1770-1772, la cererea moştenitorilor lui M. Hîncu şi datorită Mănăstirii Vărzăreşti, schitul şi-a reluat activitatea. O biserică din lemn a fost construită în anul 1817. Iar în anul 1835 în locul bisericii din lemn a fost construită una din piatra, cu hramul Sf. Paraschiva. În anul 1841 a fost construit încă o biserică - Adormirea Maicii Domnului.
În 1956 mănăstirea a fost închisă, iar încăperile sale au fost transformate în depozite. Întreaga gospodărie mănăstirească a fost transmisă în anul 1978 Institutului de Medicină din Chişinău, care deschide aici un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, care a existat pînă la mijlocul anilor `80 ai secolului XX. În prezent mănăstirea e complet restaurată şi renovată. Se construieşte o a treia biserică imensă.
Impresii personale. Trebuie neapărat să vă spunem că n-am văzut nicăieri în Moldova, grădini cu flori mai frumoase decît la Mănăstirea Hîncu.
Sursa: moldovenii.md