Hobbiții moderni trăiesc în Elveția și preferă confortul (+Video)
Hobbiții din "Stăpînul inelelor" trăiesc în armonie cu natura. Casele lor, vizuini confortabile, sunt construite în interiorul pantelor montane și nu aglomerează deloc suprafața pămîntului. În mod evident, exemplul hobbiților are pentru elvețieni o semnificație foarte clară. Ideea de a merge sub pămînt în loc de a construi zgîrie-nori le-a plăcut oamenilor, care nu sunt interesați de cucerirea naturii, ci de o integrare prietenească a locuinţei lor cu mediul înconjurător.
Conceptul de astfel de eco-case folosește pămîntul ca o pătură de izolare ce protejează oamenii de ploaie, vînt și temperaturi reci. Potrivit celora ce împărtăşesc ideea, o casă construită pe suprafață nu este viabilă, ea pierde prea multă căldură, încălzind nu oamenii, ci atmosfera.
Fanii elveţieni ai hobbiților, au o adresă poştală concretă: Elveția, oraşul Dietikon, str. Letenschtrasse. Unde se situiază terenul cu bunuri imobiliare numit „Casa Terestră (Earth House Estate).Construcţiile sunt efectuate de compania Vetsch Architektur.
Numele "CasaTerestră", a fost ales datorită faptului că locuinţele din zonă se potrivesc cu conturul suprafeței pămîntului şi nu sunt construite pe un teren plat. Parţial, casele locale sunt construite sub pămînt. După natura lor, acestea sunt variantele moderne, confortabile, ale bordeielor. Pe lîngă armonia cu peisajul natural, această metodă oferă condiții bune pentru izolarea termică a caselor.
Casele situate pe Letenschtrasse, în afară că sunt ciudate, reprezintă locuințe tradiționale pentru o singură familie. Unica diferență: ele sunt un pic cam greu de găsit, dacă nu știţi unde să căutaţi. Conceptual, casa subterană reprezintă o structură flexibilă, adaptată la dorințele proprietarului și orientată nu numai la respectarea principiul de individualitate, ci de asemenea, economisirea energiei.
Toate casele sunt grupate în jurul unui lac artificial, cu o zonă mlăștinoasă situată pe pantele interioare ale dealului în formă de U. Suprafața totală a construcţiei constituie 4 000 de metri pătrați. Fiecare casă are 60 - 200 de metri pătrați, în funcție de mărime. Casele sunt diferite, cu 3-7 camere.
De obicei, în astfel de case,zona de dormit se află în partea de nord, iar ferestrele salonului sunt situate în partea de sud. Băile sunt amenajate în subsol, dar prin trapele, pătrunde lumina soarelui. Subsolurile și garajele au fost construite după tehnologiile convenţionale, pentru încăperile de la primul etaj, a fost folosit torkret beton. Cu această metodă de construcție amestecului de beton se aplică pe baza cu ajutorul instalaţiilor speciale, care difuză betonul sub presiune printr-o duză. Pentru izolarea localurilor a fost folosit un strat de spumă de sticlă reciclată, hidroizolarea subsolului este făcută din polimer bitum.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net