ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Hrăniţi planeta, devenind vegetarieniHrăniţi planeta, devenind vegetarieni

 

Oamenii de ştiinţă demult au stabilit o legătură între consumul  cărnii, epuizarea resurselor şi problema foamei. Cum vă pare un astfel de exemplu:  de la un teren de 10 hectare, din consumul cărnii se hrănesc  2 persoane;  porumbului - 10 persoane; cerealelor - 24 de persoane; soiei - 61 de persoană.

Aceste cifre devin mai semnificative, dacă vom lua în considerare faptul că, la fiecare 3,6 secunde o persoană din lume moare de foame, iar anul trecut numărul persoanelor flămânde în lume a crescut cu 9% şi s-apropiat de un miliard: 923 milioane de oameni.

Mai mult de 1 miliard de oameni nu au acces la apă curată şi mai mult de 2,5 miliarde trăiesc fără conductă de apă  şi canalizare.

 Cu toate că ...

La fiecare 10 kg de cereale, consumate de animale, primim doar 1 kg de carne - restul se prelucrează în gunoi de grajd.

La o dietă mixtă 1 hectar de pământ poate alimenta 5.5 oameni, în timp ce la o dietă vegetariană - 17 persoane.

90% din culturi în diferite ţări sunt destinate  pentru hrana animalelor.

De la 60 până la 80% de legume sunt destinate pentru hrana animalelor.

Pentru a produce 1 kilogram de carne de vită se consumă 10 kg de cereale, 1 kg de carne de porc - 9,2 kg de cereale şi alte culturi, iar 1 kg de carne de pasăre - 3 kg de cereale.

Anual, oamenii sacrifică peste 60 de miliarde de animale  pentru a-şi satisface pofta de carne.

Până la 90% de apa dulce de pe planetă este utilizată pentru agricultură.

Pentru irigarea păşunelor este necesară de 12 ori mai multă apă, decat pentru cultivarea legumelor.

Producerea unui kilogram de grâu va necesita o jumătate de 1 m3  de  apă, iar  unui kilogram de carne – 5 m3.

Deşeuri de origine animalieră, antibiotice, hormoni, produse chimice pentru piei, îngrăşăminte şi pesticide pentru pulverizarea terenurilor agricole - principalii poluanţi din apă.

Păşunatul animalelor duce la degradarea terenurilor: în prezent aproximativ 20% din păşuni din lume sunt degradate.

Pentru păşune noi şi terenuri pentru furaje sunt defrişăte păduri, ceea ce este cauza principală a despăduririi planetei, în special, în America Latină, unde 70% din păşuni pentru păşunatul vitelor în trecut au fost ocupate de păduri.

În 1989, în lume au murit de foame 60 milioane de oameni. Dacă, de exemplu,  SUA ar reduce consumul de carne cu doar 10 la sută, atunci cerealele depozitate ar fi suficiente pentru a hrăni aceşti oameni!

Dacă nu puteţi renunţa complet la consumul de alimente de origine animalieră, vă sfătuim să  începeţi cu o zi vegetariană pe săptămână, sau organizaţi un weekend vegetarian.


Centrul pentru Protecţia Drepturilor animalelor "Vita", Statisticile Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură ONU, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Societăţii Vegetariene din Marea Britanie, Universităţii Cornell (SUA), Centrului Ştiinţifico-Practic de Medicină.

 

Sursă

Marţi, 21 septembrie 2010
Vizualizări: 1692

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
230
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
416
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
297
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
424