Hrișcă verde — «aurul slav»
Crupe de hrișcă sunt cele mai utile dintre toate. Acest lucru îl știm la sigur. În mod tradițional pe mesele noastre pot fi găsite și supă cu hrișcă și terci de hrișcă, și hrișca coaptă într-o oală împreună cu legume și carne. Poate că în astfel de produse consumate din antichitate și rezidă puterea popoarelor slave.
Dar hrișca sub formă de cereale de culoare maro deschis, pe care o cunoaștem din copilărie ca un produs natural, de fapt trece printr-o prelucrare industrială puternică. Pentru a prelungi durata de păstrare, hrișca este aburită la temperatură ridicată, răcită și uscată. Desigur, acest lucru nu adaugă caracteristici utile. Hrișca adevărată este de un verde deschis și are gust de alune de pădure.
Anume hrișca verde crudă, care are gust de nucă, este cel mai util produs vegetal pentru organismul uman, perfect potrivit pentru cultivare la domiciliu (spre deosebire de hrișca maro, care după tratament termic își pierde parțial conținutul de vitamine și complet forța vitală).
Semințe de hrișcă conțin:
- 10-18% proteine;
- 2,4-3% grăsime;
- 59-82% carbohidrați;
- 12-16% celuloză;
- fosfor (de până la 330 mg/100 g);
- potasiu (380 mg/100 g);
- calciu, magneziu (până la 200 mg/100 g);
- mangan (1,56 mg/100 g);
- cobalt (3 mg/100 g);
- bor, siliciu, vanadiu;
- fier (8 mg/100 g);
- cupru, zinc, molibden (2,05 mg/100 g).
Hrișca este bogată în vitamina B1 (0,58 mg/100 g), B2, B3 (4,19 mg/100 g), B6 (0,4 mg/100 g), E (0,2-6,7 mg / 100 g), conține vitamina K și caroten.
Consumul de hrișcă verde crudă garantează o alimentație naturală, vie, ceea ce este benefic pentru organismul uman, deoarece hrișcă verde spre deosebire de hrișca maro, diferă nu numai prin culoare, dar de asemenea și capacitatea de a germina, și păstrează substanțe nutritive.
Pe lângă toate cele de mai sus, hrișca verde este cel mai sigur și ecologic produs. Ea nu acumulează substanțe nocive din îngrășăminte și în general este cultivată fără pesticide, deoarece buruienile și dăunătorii nu prea o deranjează. Câmpuri cu hrișcă nu sunt tratate cu pesticide pentru că hrișca este o plantă cu care se hrănesc insectele melifere, albinele sunt foarte sensibile la substanțe chimice.
Beneficiile de hrișcă crudă
• Curățare. Hrișcă verde elimină în mod activ din organism toxinele, excesul de colesterol, ionii de metale grele dăunătoare și substanțe radioactive. Ea conține de asemenea acizi care ajută la digestie.
• Reducerea nivelului de glucoză. Hrișcă scade glicemia și vă permite să păstrați zahărul la nivelul normal.
Adăugarea la dieta zilnică a semințelor încolțite de hrișcă, aduce beneficii tangibile organismului uman: îmbunătățirea stării generale de sănătate, a metabolismului, imunității, curățarea, protecția de la stres și mediul înconjurător poluat, rezolvarea problemelor digestive, previne maladii cardio-vasculare.
Ce se poate face cu ea? Salate, müsli, cocktail-uri din cereale, unele gospodine adăugă hrișca măcinată în produse de patiserie.